Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Kasım 2015, 22:13   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Fesleğen Yemeklerde Nasıl Kullanılır?



Reyhan ya da feslikan isimleriyle de bilinen fesleğen, aroma artırıcı özelliğinden dolayı kuru ve taze halde sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Kullanıldığı ilk yerin Güney Asya olduğu düşünülse de asıl ününü Akdeniz mutfağında kazanmıştır. Adı özellikle pesto sosuyla birlikte anılan bu bitki, saksıda bile kolaylıkla yetiştirilebilmesinden dolayı yemeklerden çorbalara salatalardan soslara kadar her türlü besin kaynağının içine koyulur.
Fesleğenin kullanılan kısımları bitkinin toprak üstünde kalan kısımları, özellikle de yapraklarıdır. En dikkat çekici özelliği keskin kokusu olan bu bitkinin hem kuru hali hem de taze hali yemeğin içinde varlığını hemen belli eder. Ancak çok fazla sıcağa maruz kaldığında bu etkisini kaybedeceği için yemeğin pişmesine çok kısa bir süre kala kullanılmalıdır. Kuru fesleğen, Türk mutfağında baharat olarak da oldukça sık tüketilir. Kendine has lezzetini vermesi için çorbalara katılır. Hatta suyun içine kuru ya da taze şekilde koyulduktan sonra demlenip çay şeklinde de kullanılabilir.
Fesleğen; içeriğindeki bol miktarda A vitamini, C vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir gibi maddelerden dolayı oldukça besleyici bir besin kaynağıdır. Bu nedenle sağlık sorunları için de sıkça kullanılır. Örneğin; bronşit, astım gibi hastalıkları azalttığı ve romatizma ağrılarını yok ettiği tespit edilmiştir. Kan şekerini düzenlediği için şeker hastalarına önerilir. Ayrıca diyet yapan insanlar da zayıflatıcı etkisinden dolayı yemeklerinin içinde fesleğen tüketirler. İçeriğindeki metil sinamat, osimen ve sineol gibi maddelerin çeşitli etkilerinden dolayı sinek kovucu olarak bile kullanılır.
Fesleğenin normal miktarı güvenli olarak kabul edilse de aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir. Özellikle içerisinde barındırdığı uçucu bir yağ olan östragolun östrojenik özelliğinden dolayı hamilelik süresince kullanılmasına sıcak bakılmaz.
Keskin kokusundan dolayı hemen varlığını hissettiren fesleğen, sadece yemeklere değil salatalara, çorbalara, soslara, çaylara, kısacası her türlü gıda maddesinin içine koyulur. Çok kolay bir şekilde yetiştirilebilmesi ve oldukça besleyici bir ürün olmasından dolayı bu kadar çok tercih edilir. Ancak her ne kadar oldukça faydalı bir bitki olsa da her şeyde olduğu gibi fesleğenin de fazlası zararlı olur.
  Alıntı Hızlı Cevap