Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Haziran 2022, 01:34   #1
admin
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 14 Şubat 2015
Mesajlar: 1,692
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Evde hamur mayalarken gözden kaçırılan 7 hata

Beş çaylarının yanında vazgeçemediğimiz nefis mayalanmış hamur işlerini hazırlarken yapılan birçok hata, onların kabarmamasına ve yumuşak olmamasına neden oluyor. Eğer hamurun kıvamını bir türlü tutturamıyorsanız, mayalama sürecinde farkında olmadan hatalar yapıyor olabilirsiniz. Sizin için evde hamur mayalarken gözden kaçırdığınız hataları sıraladık.
ABONE OL



Çok sıcak ya da çok soğuk yerde mayalandırmak

Hamuru iyice yoğurduktan sonra en önemli kısımlardan biri de onu mayalandırmaya bırakmak oluyor. Mayalandırma için ilk şartlardan biri oda ısısı. Eğer ortam çok sıcaksa mayanız aniden aktifleşir, aniden söner ve pişirirken yayılır. Eğer soğuksa mayanın aktif hale gelmesi ve hamurun kabarması çok zaman alacaktır. Bu bakımdan hamurunuzu mayalarken mutlaka hafif güneş alan oda sıcaklığı olmasına özen gösterin.

Eklediğiniz sıvının ılık olmaması

Hamurunuzun kabarmasından şikayetçiyseniz, mayanıza kattığınız su veya sütün ılık olmasına dikkat edin. Çünkü ılık kullandığınız sıvılar mayayı daha hızlı aktif hale getirecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.

Hamuru yanlış yöntemle yoğurmak

Hamuru yoğururken yumruğunuzu kullanıyorsanız, çok ciddi yanlış yapıyorsunuz demektir. Bu şekilde yoğurduğunuz hamur, malzemelerin birbiriyle tam olarak bütünleşmesini engeller ve hamurunuzun istediğinizgibi kabarmamasına neden olur. Hamuru yoğururken alttan üste doğru hafif hafif katlayarak yoğurmalısınız.

Kıvamı tutmadı diye sürekli un eklemek

Yapılan en büyük hatalardan biri de hamuru yoğururken hala elinize yapıştığını düşünüp üzerine yeniden un ekleyerek hamuru toparlamaya çalışmanız. Burada yapmanız gereken şey, örnek aldığınız tarifin ölçülerine göre ilerlemek olmalı. Eğer un eklemeye devam ederseniz hamurunuz taş gibi sert bir kıvama gelecektir.

İkinci mayalama aşamasını atlamak

Hamurunuzun ilk mayalanma süreci sona erdiği zaman ona şekil verip direk fırında pişirirseniz, kabarma olasılığı düşecektir. Bunun yerine şekil verip, tepsiye koyduğunuz hamuru ikinci mayalama sürecini gerçekleştirmesi için beklemeniz gerekiyor. Ancak şekil vermeden önce mayalanmış hamuru unlanmış tezgahın üzerine koyun ve bir-iki tur hamuru toparlamak içiniyice yoğurun. Şekil verip 20-30 dakika daha mayalandırıp pişirin.

Kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmaması

Hamurunuzu içi yumuşak ve kabarmış olarak görmek istiyorsanız, içerisine kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Özellikle mayanız düşük sıcaklıkla karşılaştığı zaman aktive olmayacaktır.
  Alıntı Hızlı Cevap