Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Kasım 2015, 22:25   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kat Karşılığı Arsa Satışı İçin Sözleşme Nasıl Yapılır?



Kat karşılığı arsa satışı için mutlaka sözleşme yapmak gerekir. Çünkü yapacağınız bu sözleşme inşaatın başlamasından bitimine kadar meydana gelebilecek sorunlar ve bu sorunların ortaya çıkarabileceği yaptırımlardan korunmanızı sağlar. Kat karşılığı arsa satışında yapılan sözleşme bütün işbirliğini içereceğinden başlangıçta yapılması gereken en önemli iştir. Sözleşme aşamasına gerekli özeni göstermeniz karşı tarafın sizin işi ne kladar ciddiye aldığınızı anlaması ve onunda başlangıçta daha dürüst davranmasına sebeb olacaktır.
Kat karşılığı satış sözleşmesini akderderken mutlaka bu konuda ihtisas yapmış ve daha önceki işlerinden referansları olan deneyimli avukatlarla çalışmak çıkabilecek sorunları daha başından engeller.
Peki kat karşılığı arsa satışı için nasıl sözleşme yapılır nelere dikkat edilmesi gerekir maddeler halinde gözden geçirelim.
  • Önceilikle işi üstlenecek firma ya da müteahhitin yükümlülükleri dikkatlice belirlenip şüpheye yer verilmeyecek şekilde sözleşme metnine eklenmesi sağlanmalıdır.
  • Arsa sahibinin yükümlülükleri belirlenip yine şüphe oluşturmayacak şekilde sözleşme metnine eklenmelidir.
  • Sözleşmede inşaat için belirlenen süreler mutlaka bulunmalıdır. Yani iş ne zaman başlayacak ne kadar sürecek ve ne zaman bitecek?
  • Sözleşmenin hangi özel şartlarla sonlandırılabileceği sözleşmeye eklenmelidir. Yani amaç taraflardan herhangi biri sürecin herhangi bir aşamasında yapılan sözleşmeden istediği gibi vazgeçememesini sağlamaktır.
  • Sözleşmeye inşaatın bitmesini takiben ortaya çıkacak iskan harcamalarını kimin üstleneceği açıkça yazılmalıdır. Bu konu arsa sahiplari açısından çok önemlidir. Bu maddenin sözleşmeye konmaması yüzünden arsa sahipleri büyük kayıplar yaşayabilmektedirler.
  • Yine inşaat tamalandıktan sonra yapılması gereken aboneliklerin (doğalgaz, elektrik, kablolu tv, internet, su gibi) kim tarafından yapılacvağı konusu da sözleşmede açık açık belirtilmelidir.
İskan ve abonelik harcamaları büyük projelerede çok ciddi maliyetler yaratacağından bu konuların sözleşmede bulunması sonradan çıkacak büyük sorunların önüne geçilmesini sağlar.
Sözleşme sonrasında müteahhit proje için anlaşılan arsanın tapusuna şerh düşülmesini ister. Müteahhitin bu haklı talebi karşısında arsa sahibi dikkatli olmalıdır. Tapuya düşülecek şerhle müteahhit tapu üzerinde belirli haklara sahip olur. Bu aşamada arsa sahibi müteahhitten bir teminat istemelidir. Bu genelde banka teminat mektubu şeklinde verilir. Bir diğer konu da müteahhitlerin inşaat süresini ruhsat aldıktan sonra başlatmak istemeleridir. Bu aşamada arsa sahibi süreleri müteahhitle belirleyip süre bitiminde teslim aşamasında teknik şartnameye harfiyen uyulmasıni talep edebilir.
  Alıntı Hızlı Cevap