Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Kasım 2015, 16:28   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kat Mülkiyeti Kanunu Nedir?



Hızlı nüfus artışına bağlı olarak, çeşitli nitelikteki meskenlere duyulan ihtiyaç artmıştır ve bir arazi üzerinde mümkün olduğunca fazla sayıda kat, daire, dükkan gibi bölümler inşa edilmeye başlanmıştır. İşte Kat Mülkiyeti Kanunu da böyle bir ihtiyaca cevap vermek için yürürlüğe girmiştir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 23 Haziran 1965 yılında kabul edilmiş ve 2 Temmuz 1965 yılında Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Değişen ihtiyaçlar sebebiyle, 14/11/2007 tarihli ve 5711 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile birçok maddesi değişikliğe uğramıştır.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ne olduğunu anlatabilmek için, düzenlediği en önemli kurum olan kat mülkiyeti kavramını açıklamak gereklidir.
Kat mülkiyeti, kısaca, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkını ifade eder. Kat mülkiyetine geçilebilmesinin bazı şartları vardır:
  • Özel mülkiyete konu olan bir taşınmaz bulunmalıdır.
  • Söz konusu taşınmaz imara açık olmalı; yani üzerinde yapı oluşturulması mümkün olmalıdır.
  • Bu mülkiyet türü, sadece tümü kagir(harç ve betonla inşa edilmiş) ve bitirilmiş olan binalarda kurulabilir.
  • Kat mülkiyetine konu olacak bir binanın tümü bu mülkiyet türüne özgülenmelidir.
Bağımsız bölümler ise, bir binanın tek başına kullanılmaya elverişli kısımlarını veya tamamını ifade eder.
Kavramları daha anlaşılabilir kılmak için bir örnek verelim:
Bir arazi üzerinde beş katlı bir bina inşa edilmiştir. Bu binanın birinci katı üç depodan; ikinci katı iki dükkandan ve son üç katı da üçer daireden oluşmaktadır. Bu binadaki her unsur farklı kişilere aittir. Yani,toplamda ondört farklı malik(kat maliki) vardır. Burada, arazi ve üzerindeki bu bina bir bütün olarak kat mülkiyetine konudur. Herbir depo, dükkan ve daire de tek başına kullanılmaya elverişli olduğundan bağımsız bölüm olarak nitelendirilir.
Bağımsız bölümlerden başka bir de ortak yerler vardır ve kanun tarafından sayılmıştır. Örneğin, merdivenler, sığınak, çatı gibi. Ortak yerler ise, kat mülkiyetine konu değildir ve bunlar üzerinde, kat malikleri paylı mülkiyet hakkına sahiptir.
Bu kanun, kat malikleri arasındaki ilişkiyi; hak ve sorumluluklarını, bağımsız bölümlerin ne şekilde kullanılabileceği ve buna ilişkin sınırları düzenlemektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap