Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Kasım 2015, 19:54   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Ev Sahibi Hakları Nelerdir?



Ev sahibi ve kiracısı arasında karşılıklı hak ve sorumlulukları ifade eden durumlara ev sahibi hakları deniliyor. Belirlenen ve tanınan hak ve sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda taraflar kanuni yollarla sorunlarına çözüm arayabiliyorlar. Ev sahibi hakları da 2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanunda öne çıkan durumları madde madde inceleyelim:
  1. Ev sahibi kiracısıyla ilgili herhangi olumsuz bir durum olduğunu tespit ederse bu durumun yasal yoldan ihtarname göndererek giderilmesini kiracıdan isteyebiliyor.
  2. Çeşitli zaruri durumlarda mesela kiracının kirayı ödememesi, ev sahibinin veya birinci derecede yakınlarının kiralanmış olan eve ihtiyaçları olması, kiracının eve girerken tahliye taahhüdü imzalamış olması, evin satılmış olması ve yeni sahibinin eve ihtiyacı olması, evde zorunlu sebeplerle tadilat yapılacağından o süre zarfında evin kullanılamayacak durumda olması gibi sebeplerden ev sahibi kiracının evi boşaltmasını isteyebiliyor.
  3. Kiracı evde kendi zevkine göre ihtiyaç dışı bir değişiklik yapmak isterse bunun bedelini ev sahibinden talep edemiyor.
  4. Ev sahibi ve kiracı arasında kira artış dönemlerinde bir anlaşmazlık yaşanırsa, ev sahibi kira tespit davası açabiliyor. Tabi bu davayı açabilmesi için evin değerinde bir artış olması gerekiyor. Okula, alışveriş merkezine, otobüs-metro gibi toplu taşıma duraklarına yakınlık, park yapılması, yol geçmesi gibi durumlar evin değerini arttırabilecek durumlardır.
  5. Kiracının eve zarar vermesi, komşularıyla iyi geçinmemesi, gürültü ve saygısızlık yapması gibi durumlar tahliye nedenleri arasında yer alıyor. Bu durumda ev sahibi kiracısından evi boşaltmasını isteyebilir.
  6. Kiracı evi teslim aldığı gibi bırakmak zorundadır. Eğer eve zarar vermişse bunun için ev sahibi tazminat davası açabilir.
  7. Ev sahibi eğer isterse 10 senenin üzerinde süren kira sözleşmelerinde hiçbir sebep göstermeksizin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedip kiracının çıkmasını isteyebilir.
  Alıntı Hızlı Cevap