Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Kasım 2015, 22:13   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kira Sözleşmesi Nasıl Olmalı?



Kira kontratı hem mülk sahibinin hem de kiracının haklarının korunması açısında büyük önem taşır. Bu sebeple kira sözleşmesi herhangi bir haksızlığa karşı iyi incelenmiş ve düzenlenmiş olmalıdır.
Kira sözleşmesi nasıl olmalıdır?
  • Kiralanan mecurun durumu, yani evi ne için kullanacağınız. Standardı konuttur ve kiralanan evin konut amacı dışında farklı bir amaç için kullanılmayacağı anlamına gelir. Ofis, işletme vb. amaçlarla kullanılmaması için alınan bir tedbirdir.
  • Alt kiralama hakkı, kiralanan evin yalnızca kiracı tarafından kullanılacağı, kiracının 3. Kişi ya da kişilere alt kiralama yapamayacağı yönünde alınan tedbirdir. Daire ya da ev apart işletmek amacı ile kiralandı ise bu kontrat aşamasında mutlaka belirtilmeli ve mal sahibinin onayı alınmalıdır.
  • Demirbaş listesi: Kiralanan yerin içerisinde bulunan tüm demirbaşlar ve durumu ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Beyaz eşyalar marka, model ve renk belirtilerek yazılmalı, mobilyalar en ince ayrıntısına kadar işlenmelidir.
  • Badana-boya: Kural olarak evi nasıl teslim aldıysanız o şekilde teslim edersiniz. Badanalı ve temiz bir şekilde teslim alındıysa kiracı çıkmadan badanasını yapıp teslim eder ancak boyaya ihtiyaç duyulan bir halde teslim alındıysa kiracı çıkarken tekrar boya yaptırmak zorunda değildir.
  • Elektrik, su, doğalgaz kullanımları; kiracı daireye girdiği andan itibaren doğacak borçları ödemekle yükümlüdür. Dairenin eski kiracısından kalan ödemeleri yapmak mülk sahibinin sorumluluğundadır. Eğer rezidans tipi bir yer ise genellikle faturalar pay ölçerler aracılığıyla belirlenir ve kiracının sayaçları üzerine almasına gerek kalmaz. Normal bir konuttan bahsediyorsak standardı kiracının sayaçları üzerine almasıdır ancak mülk sahibi ile anlaşılması durumunda bu nokta es geçilebilir.
  • Apartman aidatları; kiracıya kontrat aşamasında mutlaka apartman aidatı ve buna dâhil hizmetler hakkında bilgi verilmelidir. Kontrat süresince aidatları ödemek kiracının sorumluluğundadır.
  • Tadilat ve yenileme hakkı; kiracının kiralanan mülkte tadilat ve yenileme hakkının olup olmadığı açıkça belirtilmelidir ve taraflar buna uygun davranmalıdır.
  • Kontrat süresi ve tahliye; kontratın ne zaman biteceği ve kiracının uzatmak istememesi durumunda ne kadar süre önceden bildirmesi gerektiğine yer verilmelidir. Bu süre ortalama 2 aydır.
  • Tahliye taahhütnamesi; kiracının kontrat süresi sonunda evi tahliye etmesi gerektiğini bildiren taahhütnamedir. Kontratın mal sahibi isteğiyle süre sınırında tutulması için alınan bir önlemdir.
  • Kira zammı; yıllık kira artışı tarihi ve miktarı kontratta mutlaka belirtilmelidir. Genellikle tefe/tüfe ortalaması baz alınır.
  • Hasar sorumluluğu; kiralanan konutta meydana gelen kullanım kaynaklı tüm hasarlardan kiracının sorumlu olacağı belirtilmelidir.
  • Kiralanan meskenle ilgili yapısal sıkıntıları gidermek mal sahibinin sorumluluğundadır. Su borularının patlaması ( bakımsızlıktan ötürü ) ya da duvarlarda meydana gelen çatlaklar vb.
  Alıntı Hızlı Cevap