Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Kasım 2015, 22:02   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Evde Isı Verimliliği Nasıl Artırılır?



Evde hem verimli hem de ucuza ısınmak mümkün müdür? Eğer klima ya da soba kullanıyorsanız sadece bölgesel olarak ısınma sağlayabilirsiniz. Evin tamamının ısıtılmasında en etkili yöntem ise pahalı da olsa doğalgaz kullanmak olacaktır. Ancak hangi yakıt türünü kullanırsanız kullanın, evin içerisinde hem verimli hem de ekonomik şekilde ısınmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Öncelikle ısı verimliliğinde en önemli etkiye sahip olan, ancak sadece size bağlı olmayan bir nokta var; yaşadığınız binanın yalıtımının, çatısının ve konumunun nasıl olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bir binada dış duvar, çatı, kapı ve pencere yalıtımı sağlanarak yapılacak tasarrufun yüzde 60'lara varabileceğini biliyor muydunuz? Doğal olarak bu yalıtım işinin yapılabilmesi için binada yaşayanların tamamının onayı ve oluşacak maddi külfete katılımı gereklidir.
Bunun dışında, yaşadığınız dairede kendi olanaklarınızla daha ucuza ve verimli şekilde ısınabilmeniz için sizin de alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor:
  1. Olanağınız varsa bir oda termostatı edinin.
  2. Kombi kullanıyorsanız kombinizin evin içinde bir yerde konumlanması verimliliğini artıracaktır.
  3. Kombinizi etkin ve verimli kullanmak için servisinden gerekli bilgileri mutlaka alın.
  4. Radyatörlerinizin havalarının alınmış olmasına dikkat edin.
  5. Radyatörlerinizi mobilya ve benzeri eşyalarla ya da kalın perdelerinizle engellemeyin. (Örtülmüş radyatörlerin yakıt tüketiminizi yüzde 10-15 oranında arttırdığını biliyor muydunuz?)
  6. Eğer hiç kullanmadığınız bir odanız varsa kapısına gerekli yalıtımı uyguladıktan sonra odada bulunan radyatörleri kapatabilirsiniz.
  7. Kombi ya da klima fark etmez; ısınma aracınızı açıp kapamaktansa belli bir ısı düzeyinde sürekli açık halde bırakın. Unutmayın ki tüm ısı kayıplarının yüzde 15'i yeniden ısıtılmak zorunda kalınan mekanlardan dolayı gerçekleşir.
  8. Eğer klima ile ısınıyorsanız duvar ya da pencere tipi klimanızın dış havayla temasının minimum düzeyde olduğundan emin olun. İki ayda bir klimanızın filtrelerini temizleyin.
  9. Sobalı bir evde yaşıyorsanız, olanağınız varsa pencere, pencere çerçeveleri ve kapılarınızın yalıtımını yaptırın. Sobanızı en büyük odanıza değil de hangi odada daha çok zaman geçiriyorsanız o odaya kurmaya özen gösterin.
  10. Son olarak ilkbahar ve yaz aylarında kışın kullanacağınız yakıtı almak için birikim yapmak (tabii mümkünse) sizi soğuk kış aylarında rahatlatacaktır.
  Alıntı Hızlı Cevap