Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Kasım 2015, 20:19   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Tekir Nasıl Bir Balıktır?



Barbunyagiller (mullidae) familyasından tekir küçük, pullu bir balık türüdür. Daha çok kırmızımsı veya pembemsi rengi ile diğer balıklar arasından hemen ayırt edilir.
Baş kısmı büyük ve yüksekliği uzunluğuna göre daha fazladır. Başı öne doğru eğimlidir. Başın altında iki adet bıyık bulunur. Vücut yuvarlak ve kuyruğa doğru incelen bir yapıdadır.
Tekir balığı, genel olarak 15-25 cm uzunlukta ve 50-75 gr ağırlıkta olur. Nadiren olsa da 35 cm kadar büyüdüğü gözlemlenir. Bugüne kadar yakalanan en büyük balık yaklaşık 60 cm boyunda ve 1 kg ağırlıktadır. Atlas Okyanusu'nda avlanmıştır. Ortalama yaşam süresi 9-10 yıl kadardır.
Tekir balıkları, yaz aylarında Atlantik Okyanusu, Akdeniz, Karadeniz gibi dünyanın çeşitli tropik ve ılık sularında deniz yüzeyinin sığ kesiminden başlayarak yaklaşık 100 metre derinliğe kadar olan alanlarında, kış aylarında ise daha derin kesimlerde, yaklaşık 400 metre derinlikte görülür. Deniz dibindeki kumlu, çakıllı ve çamurlu alanlarda yaşar. Dipteki küçük kabuklular, yumuşakçalar, solucanlar ve böceklerle beslenir. Başının altında bulunan bıyıkları, deniz yüzeyini araştırmak ve av bulmak için kullanır. Dili yoktur. Yaz aylarının başı yumurtlama dönemidir. Yumurtalarını nispeten daha sığ sularda bırakır. Yaklaşık 2 yaşından itibaren yumurtlamaya başlarlar. Genellikle sürüler halinde, bazen ise tek başına dolaşırlar.
Barbunya sürülerinin arasında tekir balıklarına sıklıkla rastlanılır. Aşırı avlanma nedeniyle artık denizlerde çok sık rastlanmayan türde balıklardır. Özellikle Mayıs ve Haziran arası aylarında avlanırlar. Hem olta, hem de ağ ile avlanır. Daha iri olanları ise zıpkınla avlanılabilir. Tekir balığı, eti çok lezzetli olan bir balıktır. Eti beyazdır. Genellikle tavada kızartılarak tüketilir. Ekonomik değeri oldukça yüksektir.
Pek çok kez yakın akraba olduğu barbunya balığı ile karıştırılır. Bu iki balık birbirlerine oldukça benzerler. Ancak tekir, barbunyaya oranla daha küçüktür. Ayrıca tekirin başı, barbunyaya oranla daha uzundur. Barbunyanın ağız kısmı göz hizasına kadar gelirken tekirde göz ağız hizasından daha geride bulunur. Birinci sırt yüzgecinde bulunan siyah noktalar barbunyaya oranla daha belirgindir.
  Alıntı Hızlı Cevap