Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Kasım 2015, 20:10   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Aynalı Sazan Nasıl Bir Balıktır?



Sazangiller familyasından olan aynalı sazan balığı tatlı sularda yaşar. Daha çok durgun sularda ve yavaş akan akar sularda bulunur. Ortalama ömrü yaklaşık 35 yıl olsa da 50 yıl boyunca yaşayabilen aynalı sazan da tespit edilmiştir. Eti çok kılçıklı bir balık türüdür. Yaşadığı her ortamda hareketli yapısını korur. Tatlı sularda çamur dipli yerleri sever. Suyu bulandırarak dip sularda gezinebilir.
Aynalı sazan balığı diğer sazan türlerine nazaran daha yuvarlak yapılıdır. Uzun bir gövdesi ve orta parlaklıkta pulları bulunur. İki tane ön kısımda bir tane arka tarafında ve bir tane sırtında olmak üzere toplamda 4 adet süzgeci vardır. Kuyruk kısmındaki süzgeçi ise 2 ayrımlıdır. Pul renkleri ise yosun yeşili ve açık sarı olarak dizilmiştir. Sırt kısmındaki pulları daha koyu yeşildir. İri pulludur. Karın kısmındaki pulları dikdörtgen yapıda dizilmiştir. Bu yapısı aynalı sazanı diğer sazanlardan ayırır. Genel olarak diplerde yaşayan bir türdür. Böcek yumurtaları ve su altı bitkileri ile beslenir.
Türkiye'de İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yoğunlukla yetiştirilir. Yetişkin bir sazan 10 ile 12 kilograma kadar büyüyebilir. Sürü halinde dolaşan bir balıktır. Kaslı ve hareketli yapısı ile bilinir. Ağzının üst kısmında iki adet büyük ve iki adet küçük bıyık bulunur. Bıyıklarını yön tayin ederken kullanır. Değişen iklim koşullarına bağlı olarak su sıcaklıklarına uyum sağlayabilir. Çok soğuk havalarda diplerdeki çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Ölmeden donabilme özelliği olan nadir balık türlerindendir. Dişi aynalı sazanlar Nisan ayının başından itibaren yumurtlamaya başlarlar. Yumurtlama süresi Mayıs ayının sonlarında biter. İri otlar üzerine yumurtalarını bırakırlar. Yetişkin bir dişi bir yumurtlamada yaklaşık yarım milyon yumurta bırakabilir. Ancak tüm yumurtalar hayata tutunamazlar. Bazıları büyümeye devam ederken bazı da başka canlılara yem olur. Sazanlar yiyecek bulamadıkları bazı dönemlerde kendi yumurtalarını da yiyebilirler. Yumurtalar iyi korunduğunda yaklaşık 2 hafta içinde büyür. 5 yılda yaklaşık olarak 1,5 metre uzunluğa ulaşabilirler.
  Alıntı Hızlı Cevap