Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Kasım 2015, 20:08   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Dülger Balığı Nasıl Bir Balıktır?



Kendi familyaları içerisinde farklı türlere ayrılan dülger balığının bütün türlerin ortak özellikleri çok iyi birer avcı olmasıdır. Dülger balığı çok geniş gözlere sahip, 6,3-90 cm boyutlarında değişen vücudu ufak pullarla çevrilmiş bir balıktır. Derisinin üzerinde yuvarlak siyah lekeler bulunur. Ortalama ağırlığı 300-500 gram arasında değişir. Yüzme şekilleri oldukça yumuşaktır. Genel olarak ringa balığı, hamsi, kalamar gibi türleri avlamayı tercih ederler.
Dülger balığı genel olarak Doğu Atlantik, Batı Pasifik, Marmara Denizi, Karadeniz ve Ege Denizi'nde görülür. Daha çok çamurlu, kumlu veya taşlı deniz diplerinde yaşar. Tuzlu suda yaşarken yüzeylere çıkmayı çok fazla tercih etmez. Bu nedenle avlanma esnasında daha derin bölgelere inilmesi gerekir.
Dülger balığının ayırt edici özelliklerinin başında ağızları gelir. Ağzı oldukça geniştir. Yemi yerken çok hızlı bir şekilde menzil boyunca içine çekebilir. Bu nedenle pek çok balık türünü ve omurgasız deniz canlıları tek hamlede avlayabilir. Av esnasında oldukça yırtıcı ve hızlı olan bu cins balıkların genel olarak deniz diplerindeki küçük canlıları tercih ettiği bilinir.
Üreme dönemlerinde yumurtalarını suya bıraktıkları gözlemlenmiştir. Bununla birlikte bazı türlerde yumurtaların döllenmesi dişinin içerisinde gerçekleşebilir. Bu döllenmiş yumurda dişi tarafından suya bırakılır. Yumurta ve larvaların kendi imkanları ile büyür. Bu cins balıklarda ebeveyn ilgisi yoktur.
Dülger balıklarının olgunlaşması 4 seneyi alabilir. Daha sonraki dönemlerde toplam 8 yıla kadar yaşayabilirler. Genelde yumurtlama zamanları ilkbahar aylarıdır. Derin su türleri olması nedeniyle avlanmaları diğer balıklara oranla daha zordur. Atlantik Okyanusu ve Pasifik Okyanusu bölgelerinde diğer cinslerinden daha sık görülür.
Avcılıkta çok fazla tercih edilmeyen bir balıktır. Genel olarak diğer balıkları avlarken yanlışlıkla avlanan bir balık türüdür. Canlı bir yem avcısı olması bu balığın oltalara çok fazla takılmasına neden olur. Batık olan bölgelerde, durgun sularda, midye ve balık üretme çiftliklerinin açık bölgelerinde avlanmaya gelen çok fazla dülger balığı görülebilir. Yalnız bir balık olması nedeniyle sürü halinde yaşamaz.
  Alıntı Hızlı Cevap