Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Kasım 2015, 20:03   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Gülhatmi Yemeklerde Nasıl Kullanılır?



Yol kenarlarında, bahçelerde ve bağlık yerlerde kolayca yetişebilen gülhatmi çiçeğinin bir diğer adı da hatmi çiçeğidir. Gülhatmi çiçeği yemeklerde kullanılmasının yanı sıra özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılan soğuk algınlığı ve ciltle ilgili birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır.
Gülhatmi Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Gülhatmi bitkisinin yaprakları kurutularak yemeklere farklı bir aroma vermek için kullanılır. Çok baskın olmayan bir tat olan gülhatmi her yemeğe yakışır ve isteğe bağlı olarak her yemeğin içine eklenebilir. Gülhatminin tadını alabilmek için bu bitkinin kullanıldığı yemeklerde kekik kullanılmaması gerekir. Çünkü kekik, gülhatminin tadını bastırıcı etkiye sahiptir.
Gülhatminin en yaygın olarak kullanıldığı alan çay yapımıdır. Hatmi çiçeğiyle çay yapmak için ilk olarak hatmi çiçeklerinin tam olarak açmadan toplanması gerekir. Çiçekler toplandıktan sonra tamamen gölge yerlerde kurutulmalıdır.
1 bardak kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş gülhatmi konur ve 5 dakika demlenmesi beklenir. Daha sonra çay ılık şekilde tüketilir. Gülhatmi çayının boğaz ağrılarına iyi geldiği, boğazı yumuşatarak öksürüğü kestiği bilinir.
Gülhatmi çiçeğinin yaprakları, yemekleri tatlandırmak ve farklı bir aroma katmak için değerlendirilir. Bunun için yapraklarının daha önceden toplanıp kurutulması gerekir. Kurutma işlemi mutlaka gölgelik biri yerde yapılmalıdır. Kurumuş yapraklar mümkünse bütün şeklinde saklanıp kullanılacağı zaman ufalanmalıdır. Bu şekilde çiçek, aromasını hiç kaybetmemiş olur.
Ufalanmış gülhatmi yaprakları çorbaların üzerine ekilir. Özellikle salça kullanılan çorbalara eklendiğinde çorbanın tadını tamamlar. İsteğe bağlı olarak çorba piştikten sonra üzerine eklenebilir veya tavaya biraz tereyağı konduktan sonra 2–3 tutam gülhatmi çiçeği eklenerek beraber kavrulabilir. Daha sonra sıcak şekilde çorbanın üzerine dökülür.
Gülhatminin yaygın olarak kullanıldığı tariflerden biri de şeftali reçelidir.
Malzemeler:
  • 1 kg şeftali
  • 50 gr gülhatmi çayı
  • 200 gr su
  • 1 tutam kurutulmuş gülhatmi yaprağı
  • 1 limonun suyu
Şeftaliler, limon suyu ve şeker bir tencereye konur ve bir süre ateşte bekletilir. Kaynama noktasına gelir gelmez ateşten alınır ve buzdolabında bir gece bekletilir. Daha sonra içine kalan malzemeler konur ve hep beraber kaynatılır. Cam kavanozlara alınarak saklanır.
  Alıntı Hızlı Cevap