Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 Ekim 2015, 21:26   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Turşu Ne Zaman Kurulur?




Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan turşunun lezzetli olması için ne zaman ve nasıl kurulacağına dikkat etmek gerekir.
Kış aylarında daha çok tüketilse de her mevsim sofralarda yer alabilen turşular yaz ve kış mevsimlerinden olan sebzelerden olmak üzere iki gruba ayrılır.
Yaz turşusu diye adlandırılan turşu, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında genellikle domates ve salatalıktan yapılır. Bunlara ek olarak biber, fasulye, lahana vb. sebzeler de yaz aylarında turşu olarak kurulabilir.
Kış turşuları ise genellikle Eylül ve Ekim aylarında son hasat sebzeleriyle kış aylarında tüketmek için kurulur.
Marketlerde raflar turşularla dolu olsa da ev turşusunun yeri insanların gözünde her zaman başkadır. Çünkü ev turşusunda dayanıklılığı artıran kimyasallar vb. şeyler kullanılmaz. Ayrıca, fabrikalarda yapılan turşularda gerçek sirke yerine asit içeren başka ucuz şeyler kullanılır. Annelerimizin evde kurduğu turşu, hele bir de her sebzenin kendi mevsiminde ise tadından yenmez.
Sebzelerin en taze ve en sağlıklı olduğu zamanı da turşu kurarken iyi bilmek gerekir. Mesela turşu deyince akla ilk gelen salatalığın en taze olduğu dönem Haziran ayıdır. En küçük ve sert salatalıktan Haziran ayında güzelce kurulan turşu çok lezzetli olur. Bu dönemde fiyat biraz pahalı olabilir ama lezzeti enfes olur.
Turşu bidonlarının vazgeçilmezlerinden lahana - Kasım, kara lahana - Aralık, biber ise Eylül ayında en güzel şekilde yetişir. Pek fazla yerde bulunmayan ancak tadını alanların vazgeçemediği patlıcan turşusu için ise patlıcanın en taze olduğu Mayıs ayı beklenmelidir.
Turşular mevsiminde seçilen taze sebzelerle kurulduktan sonra mutlaka serin ve loş bir yerde en az 15-20 gün beklemeli. Turşu ancak bu koşullarda olgunlaşır. En fazla 1 ay sonra afiyetle yenilecek kıvama gelir.


  Alıntı Hızlı Cevap