Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Ekim 2015, 21:01   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Ekmek Neden Kabarmaz?




Mayalı hamurların yeteri kadar kabarmaması en sık karşılaşılan mutfak sorunlardan biridir. Mayalı hamur hazırlarken hangi adımları izlemeniz gerektiğini bilirseniz, hamurun neden kabarmadığını daha iyi anlayabilirsiniz.
Hamurun mayalanması ve pişme esnasında kabarması kimyasal bir süreçtir. Hamura eklenen mayayı, maya organizmaları oluşturur. ''Saccharomyces'' adı verilen bir mantar türünden üretilen ekmek mayası, organizmaların yaptığı faaliyet sonucunda hamurun kabarmasını sağlar.
1. Sıcaklık. Mayadaki organizmaların aktif hale gelebilmesi ve hamuru kabartabilmesi için ılık sıvılar ve sıcak bir ortam gerekir. Hamuru hazırladığınız sıvılar soğuksa mayalanma süreci başlamaz ve ekmek kabarmaz. En iyi sonuç için kullanacağınız malzemeleri oda sıcaklığına getirin. Süt, su gibi ana sıvıları ılık şekilde kullanın.
2. Şeker. Hamurun mayalanması esnasında şeker ortaya çıkar ve bu şeker mantarlar tarafından kullanılır. Mayaya yapılacak şeker ilavesi ile hamurun daha çok kabarması sağlanır.
3. Yoğurma. Malzemelerin tamamen karışması ve kabarmanın sağlanabilmesi için hamurun iyice yoğurulması gerekir. Yeterince yoğurulmamış hamurda mayalanma tam olarak gerçekleşmez ve hamur kabarmaz.
4. Dinlenme. Hamur yoğurulduktan sonra mayalanma sürecinin başlayabilmesi için dinlendirilmesi gerekir. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlarda mayalanma gerçekleşmez.
5. Tekrar yoğurma. Hamur fırınlanana kadar mayalanma süreci devam eder. Son şekli verildikten sonra yarım saat kadar tekrar dinlendirilen hamur daha iyi kabarır.
6. Fırını önceden ısıtma. Mayalı hamurların her zaman önceden ısıtılmış fırında pişirilmesi gerekir. Soğuk fırındaki kademeli ısı artışı ekmek hamurunun yanlara doğru genişlemesine ve sertleşmesine neden olur.

  Alıntı Hızlı Cevap