Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Ekim 2015, 21:29   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Peynirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?



Besin maddeleri hava, su teması, açık ambalaj, hayvanların istilası ya da raf ömrünün dolması gibi nedenlerle bozulamaya uğrar. Herhangi bir besin maddesinde oluşan bozulma renk, koku değişimi ya da şekil bozuklukları, küflenme gibi özelliklerle anlaşılır. Her besin maddesinin taşıdığı kendine özgü özelikleri vardır ve her biri farklı farklı belirtilerle bozulduklarını belli eder.
Peynirin bozulduğunu nasıl anlarız?
Peynirdeki değişimler farklı gözlemler sonucunda anlaşılabilir. Peynirin tadında acımsılık varsa bu durum bozulduğu anlamına gelir. Peynirin taze olup olmadığından emin değilseniz tadarken mutlaka küçük bir parçayı tadın. Bozuk olduğunu düşündüğünüz küçük lokmayı mümkünse yutmayın.
Peynir, cinsi gereği delikli olabilir. Peynirin üzerindeki delikler ilk aldığınızdan farklı olarak artmışsa, aşırı delikli görünüyorsa bu görüntü de bozulma gerçekleştiği anlamına gelir. Aldığınız peynir doğal yapısına aykırı olarak süngerimsi bir görünüm ve dokunuş almışsa bozulmuş olabilir ve kesinlikle tüketilmemelidir.
Her peynir türünün kendine has bir rengi vardır. Kimi peynir beyaz renkte olurken kimisi krem rengi ya da sarıya yakın koyu bir tonda olabilmektedir. Bu anlamda peynirin alındığındaki ilk rengi önemlidir. Eğer peynirin tazeyken rengini bilirseniz gözlem yaparak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Üstelik tatmanıza da gerek kalmaz.
Sadece üzerinde küf oluşan değil, kararan, beyaza dönenen, yapışığımsı bir özellik kazanan peynir de bozulmuş sayılır. Peynir çabuk bozulma özelliği taşıdığından dolayı riskli gıda grubunda yer alır. Bu yüzden dikkatli olunması gerekmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap