Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Ekim 2015, 21:20   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Roka Nasıl Temizlenir?



Turpgiller familyasından olan roka, yaprakları salata olarak yenen acımsı bir bitkidir. C vitamini açısından çok zengindir. İştahı açar, sindirim sistemini düzenler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Balık yemeklerinin yanında yapılan roka salatasının tadına doyum olmaz. Limonlu veya sirkeli yapılan salatası balığın hazmını kolaylaştırır. Peki, roka nasıl temizlenir ?
Roka toprağa yakın yetiştiğinden üzeri kum, çamur, toprak parçaları ile doludur. Bu yüzden temizliğinin özenli yapılması gerekir. Rokanın uç kısımları kesilir, akan suyun altında kabaca yıkanır. Yıkanan rokalar soğuk su dolu bir kaba konulur ve içerisine bir miktar sirke eklenir. Sirke rokanın üzerinde bulunan kum, çamur, böcek gibi kalıntıların dökülmesini sağlar. 5 dakika bu kapta bekletilir. Daha sonra yapraklar akan suyun altında teker teker yıkanır. Tekrar 5 dakika kadar duru suda bekletilir. Süzülmek üzere süzgece alınır. İyice suyunun süzülmesi sağlanır.
Salata yaparken rokanın iyice kuru olması yapılan salatanın lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca rokayı salata için doğrarken bıçakla doğramak vitaminlerini öldürür. O nedenle el ile parçalayarak ya da keskin olmayan plastik sebze doğrayıcı bıçakla doğranarak salata yapılmalıdır. Bazı balık çeşitlerinin yanında hiç doğranmadan yaprak haliyle de sunum yapılır.
  Alıntı Hızlı Cevap