Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Ekim 2015, 20:16   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?



Üzüm sirkesi, etil alkol ve asetik asit fermantasyonları olmak üzere iki aşamalı fermantasyon uygulaması ile nişasta veya şeker içeren hammaddelerden üretilen gıda ürünüdür.
Üzüm sirkesi üretiminde işletmeye alınan üzümler fiziksel olarak temizleme işlemlerinden geçirilir. Temizlenen üzümlerin suyunun çıkarılması için patlatma işleminden geçirilir. Bu işlemden sonra elde edilen cibre adlı içinde kabuk bulunduran üzüm suyu mayalamaya tabi tutulur. Mayalama işleminde üzüm suyuna göre yaklaşık %3 oranında Saccharomyces cerevisiae adı verilen maya türü kullanılır. Cibre 7 gün boyunca 25 derece sıcaklıkta bekletilerek fermantasyona bırakılır.
Fermantasyondan sonra presleme işlemine sıra gelir. Preslemede amaç, cibrede bulunan üzüm kabuklarındaki suyun da üzüm suyuyla birlikte cibreden sıyrılmasıdır. Presleme işleminin ardından elde edilen üzüm suyu alkol fermantasyonuna maruz bırakılır. Fermantasyonun tamamlanması için üzüm suyu dinlendirilir. Dinlendirme sonunda üzüm suyu, içinde oluşan alkol sayesinde artık üzüm şarabına dönüşmüştür. Üzüm şarabı asetik asit bakterilerine maruz kalarak asetik asit fermantasyonuna bırakılır. Asetik asit fermantasyonu polietilen teraftalat adı verilen plastik kaplarda yaklaşık olarak 2 ay sürer ve bu dinlendirme sürecinde ortam sıcaklığı 25 derecedir. Dinlendirme işlemi tamamlandıktan sonra şarapta artık alkolden çok asetik asit hakimdir ve üzüm sirkesi haline gelmiştir. Üretilen sirke pet şişelere doldurularak ambalajlanır.
  Alıntı Hızlı Cevap