Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ekim 2015, 20:53   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Süt Nasıl Pastörize Edilir?



Süt günlük hayatta sıkça tükettiğimiz bir içecektir. Ayrıca birçok tatlıda veya gıdada kullanılır. Aynı zamanda peynir, yoğurt gibi gıdaların da ham maddesi olduğunu söyleyebiliriz.
Sütü evlerde doğal bir şekilde tüketebileceğiniz gibi marketlerden hazır olarak da alabilirsiniz. Evde pişirmek istediğinizde 100 derece sıcaklıkta yani belli bir süre kaynatılarak yapılmaktadır. Günümüzde evlerde pişirilip hazırlanması zor olduğu için genel olarak da hazır olarak tüketiriz. Hazır olarak tükettiğimiz sütlerin pişirme işlemi de farklı şekillerde yapılır. Bu işlem sütü mikroorganizmalardan arındırmak için yapılmaktadır. Çünkü süt eğer bu mikroorganizmalardan arındırılmazsa süttün pH derecesi düşmektedir. Bundan dolayı pastörizasyon işlemi yapılır. Peki pastörizasyon nedir? Pastörizasyon nasıl yapılır?
Pişmemiş yani çiğ halde bulunan sütün ısıl işlem görerek mikroorganizmalardan arındırılmış halidir pastörizasyon. Çiğ halde bulunan sütler ısıl işleme tabi tutulduğunda tamamen kapalı ve steril bir ortamda yapıldığı taktirde gayet sağlıklı olur. Ayrıca pastörizasyon işlemi sayesinde sütü uzun süre açılmadan saklayabilirsiniz.
  • Uzun süre saklayabileceğiniz sütü açtığınız zamanda hava ile teması sonucu içerisindeki mikroorganizmalar tekrardan hayat bulmaya başlar. Bundan dolayı açıldığında en fazla iki ya da üç gün içerisinde hatta açıldığı gün tüketilmelidir.
Pastörizasyon işlemi üç şekilde yapılmaktadır. Bunlar düşük,yüksek ve çok yüksek sıcaklıkta pastörizasyon olarak ayrılır.
Düşük sıcaklıkta pastörizasyon: 63-65 C'de 30 dakika pişirildikten sonra aniden 5 dereceye indirilerek soğutulur ve paketlenir.
Yüksek sıcaklıkta pastörizasyon: 71-74 C'de 40-45 saniye pişirildikten sonra 5 derecede soğutularak paketlenir.
Çok yüksek sıcaklıkta pastörizasyon: 85°C -90°C’de 15 saniye pişirildikten sonra aniden 5 derecede soğutularak paketlenir.
Pastörizasyonda amaç sütü şoklayarak sütün ömrünü uzatmaktır. Birçok pozitif yönü olduğu gibi negatif yönleri de vardır. Bunlardan biri içerisindeki bütün mikroorganizmaların tamamen yok olmadığıdır. Ancak bilinmelidir ki insan sağlığına zararlı olanlar yok olduğu için rahat rahat tüketilebilir.
  Alıntı Hızlı Cevap