Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Ekim 2015, 21:29   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Azeri Yemekleri



Azerbaycan mutfağı ülkenin kültürünün önemli bir parçasıdır ve Azeri milletinin tarihi, gelenekleri, değerleri ve ülkenin ilkimi ve coğrafyası üzerine gelişmiştir.
Yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin yemeklerini hem etkilenmiş hem de onlardan etkilenmiştir olan Azeri mutfağı buna rağmen kendine has ve benzersizdir. Azerbaycan’a has birçok yemek komşu kültürlerin mutfaklarında da görülebilir. Türk mutfağıyla da benzerlikler taşımaktadır. Yemek isimlerinin çoğu Türk yemekleriyle hemen hemen aynıdır, yalnızca bazen lehçe ve yazım farklılıkları bulunmaktadır.
Azerbaycan yemeklerinde ekseriyetle tereyağı ve kuyruk yağı gibi katı yağlar kullanılmaktadır. Sıvı yağlar günümüzde yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Zeytinyağı ise yok sayılacak kadar az kullanılmaktadır.
Azeri mutfağında 30’dan fazla çorba çeşidi bulunmaktadır. Etli, tavuklu, sebzeli ve yoğurt ya da bölgeye özgü bir tür ekşi krema olan matzun ile yapılan soğuk çorba çeşitleri mevcuttur. En ünlü ve geleneksel Azeri çorbası “Piti”dir. Koyun eti ve nohutla yapılan bu çorbaya Azeri mutfağında en çok kullanılan baharatlardan biri olan safran tat ve renk vermektedir.
Azerbaycan’da ana yemek olarak koyun etli, dana etli, tavuklu ve balıklı yemekler sıklıkla yapılır. Hazar Denizi’nden mersin balığı, sardalye, kefal ve Hazar somunu gibi balıkların yanı sıra siyah havyar da çıkmaktadır. Sulu et yemekleri dışında patlıcan dolması (badımcan dolması), yaprak sarma, mantı (dushbara), gözleme (qutab) kebap, pide, lahmacun ve şaşlık adı verilen şiş kebaplar da restoran menülerinde görebileceğiniz ana yemekler arasındadır.
Bölgede yetiştirilen otlar ve taze baharatlar da yemeklerde sıklıkla kullanılır. Nane, maydanoz, taze kişniş, fesleğen, dereotu, taze soğan, tarhun, pırasa, mercanköşk, Frenk soğanı ve su teresi yemeklere tat vermesi açısından tüm yemeklerde bolca kullanılır.
Azeri mutfağının en ünlüsü ise kendine has pilavlardır. “Plov” adıyla bilinen pilav çeşitlerinde soğan, et, tavuk, çeşitli sebzeler, mutlaka safran ve hatta meyveler bile kullanılabilmektedir. Rivayete göre Bakü’de 100 çeşit pilav tatma imkanı vardır!
Geleneksel tatlılar ise genelde şuruplu hamur işlerinden oluşmaktadır. Baklava, şekerpare, helva gibi aşina olduğumuz tatlılar Azeri mutfağında bazı farklılıklarla yer almaktadır.
  Alıntı Hızlı Cevap