Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Ekim 2015, 20:00   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Ergenlik Çağında Çocuğa Nasıl Davranılır?



Ergenlik dönemi gençler için hayatlarında önemli bir geçiş olarak bilinir. Bu dönemde hassas, sinirli, dikkatsiz, mutsuz olabilmektedirler. Bu dönemde olan bir çocuğa anne ve babalar daha duyarlı bir şekilde davranmalıdırlar. Ebeveynlerin tutum ve davranışları, bu ergenlik döneminde çocuğun gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
Ergenlik döneminde çocuklar çevresindeki aile bireylerini dikkate almayı bırakıp kendi bildiklerini yaparlar. Kendisine bir şey yapması söylendiğinde eğer istemediği bir şey ise isyan ederek tepki gösterirler. Kendisine söylenenlere sıklıkla ters tepki verirler. Erkek çocuğuyla kız çocuğunun ergenlik dönemleri farklılık göstermektedir. Sürekli sınırsız özgürlük isterler. Bu gibi durumlarla karşılaşan ailelerin dikkat etmeleri gereken bazı ayrıntılar vardır.
Annelerin ve babaların çocuğuna ergenlik döneminde şu şekilde davranmalıdır;
  • Bir sıkıntısı ya da derdi olduğunda gideceği yerin başkaları değil sizin yanınız, ailesinin yanı olduğunu onlara hissettirmeli ve benimsetmelisiniz.
  • Bu gibi dönemlerde çocuğunuzun arkadaş ortamı hakkında olumsuz cümleler kurmamalısınız.
  • Çocuğunuzla kesinlikle dini ve siyasi içerikli tartışmalara girmemelisiniz. Bu gibi konularda tartışma olursa alttan almalı hemen araştırarak çözüme gidilmesi önerilmelisiniz.
  • Yaşadığı problemleri yargılamamalı onlarla empati kurup onlar gibi düşünmeye çalışmalısınız. Çocuğunuzun değişen ihtiyaçlarının farkına varıp, olumlu ilişkiler kurmaya çalışmalısınız.
  • Konuştuğunuz konularda tam zıttı bir görüşte olsanız bile sakin bir şekilde çocuğunuzu dinlemelisiniz. Dinlemeyip yargılarsanız size kendini uzak hissedecektir.
  • Bu dönemde çocuğunuz bir kimlik kazanımı içinde olacaktır. Dış görünüşünde birçok değişikliğe gitmeyi deneyecektir. Bu değişiklikler karşısında memnun olmasanız bile bunu belli etmemeli, eleştirmekten kaçınmalısınız.
  • Çocuğunuzu başarılı sayılabilecek davranışlarında gözlemleyip takdir etmelisiniz. Bu onu size daha yakın hissettirecektir.
  • Çocuğunuza bu dönemde “Ben senin yaşındayken..” gibisinden cümleler kurmaktan kaçınmalısınız.
  • Bu dönemde çocuklarınızdan gelecek eleştirilere açık olmalısınız. Kendisi neden bazı şeyleri yapmasına izin vermediğiniz için sizi eleştirecektir. Bu eleştiriler karşısında çocuğunuza tavır alıp ondan vazgeçmeyin. Eğer vazgeçerseniz çocuğunuzu kaybedebilirsiniz.
  • Bu dönemde hormonal ve arkadaş ortamından dolayı ruh hali sürekli değişiklik gösterebilir. Bu gibi durumları yargılamak yerine anlayışla karşılamaya çalışmalısınız.
  Alıntı Hızlı Cevap