Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Ekim 2015, 23:16   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Boşanma İşlemleri Nasıl Başlatılır?



Hiçbir evlilik bitmek üzere başlamaz. Uzun süreçler sonucu vereceğimiz bu karar maddi manevi yıpratacak bir takım sonuçlar doğuracaktır. Nasıl başlarken bir takım işlemler yapılıyorsa, biterken de bir takım işlemler yapılmak zorundadır. Peki boşanma işlemleri nasıl başlatılır.
Boşanma davası anlaşmalımı yoksa tek taraflımı olduğunun belirlenmesi gerekir. Anlaşmalı boşanmalarda bireysel olarak da çok rahat başvuru yapılabilir. Fakat tek taraflı isteye dayalı çekişmeli davalarda muhakkak bir avukattan yardım almanızda fayda vardır. Yanlış yürütülebilecek bir dava, size karşı maddi manevi büyük yükümlülükler doğurabilir.
Anlaşmalı Boşanma
Eşler karşılıklı boşanma talebi ile anlaşmalı olarak boşanmak isterlerse, temin edecekleri bir anlaşmalı boşanma dilekçesi doldurmalıdırlar. Boşanma dilekçesini doldurduktan sonra da anlaşma protokolü hazırlayıp dilekçeye eklemelilerdir. Boşanma protokolünde eşlerin üzerlerinde anlaştıkları ve sonradan sorun çıkarılmayacak hususlar bulunmalıdır. Bu hususlar; varsa çocukların velayeti, taşınır veya taşınamaz malların paylaşımı, talep ediliyorsa nafaka miktarı, vs olabilir. Her iki tarafta hem dilekçeyi hem protokolü imzalamalıdır.
Hazırladığınız dilekçe ve anlaşma protokolünü, yaşadığınız yerin ilgili aile mahkemesinin tevzii bürosuna teslim ederek davanız başlamış olur.
Not: teslim ederken giderler için gider avansı ve harç parası talep edilecektir.
Bu işlemlerden bir süre sonra belirttiğiniz adreslerinize ön inceleme için tebliğ gönderilecektir. Bu tebligat getirme işlemi polisler tarafından yapılmaktadır. Belirttiğiniz adrese gelirler, davadan haberiniz olup olmadığını tebliğ edip daha sonra tebligatı bırakırlar. Bu aşamalardan sonra artık belirlenecek dava tarihini beklemeye başlayabilirsiniz.
Çekişmeli boşanma
Çekişmeli boşanmalarda genel olarak eşlerden birisi boşanmayı isteyeceği için, boşanmayı isteyen taraf, hangi nedenlerden dolayı boşanmak istediğini ibraz eden bir dilekçe yazmalıdır. Çok iyi hazırlanmış bir dilekçe olmalıdır. Zira medeni kanunda tek taraflı boşanma istemlerinde boşanma nedenleri oldukça kısıtlıdır. Hayata kast etme, kötü ve onur kırıcı davranışlar, suç işleme ve işletme, zina, akıl hastalığı gibi. Bu nedenlerden birini kapsamalıdır. Dilekçenizi hazırladıktan sonra aile mahkemesinin tevzii bürosuna teslim ederek işlemler başlatılır.
Anlaşmalı boşanmalar tek celsede bitebilirken, çekişmeli boşanmalar çok uzun celseler ile yılları alabilir.
Not: Çekişmeli boşanmalarda avukata danışmanızda fayda vardır.
  Alıntı Hızlı Cevap