Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Ekim 2015, 23:09   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?



Evlenen hiç kimse bir gün bu evliliğin bitmesi için başlangıç yapmaz. Verilecek bu karar her iki taraf açısından da oldukça zor ve yıpratıcıdır. Yeni bir hayata başlanacağı için pürüz kalmaması için tüm işlemlerin titizlikle yürütülmesi gerekir. Bu süreci yönetmesi için istenirse bir avukata başvurulur ya da kişisel olarak da başvurulabilir. Başvuru aşamasında bir takım evrakların tam olması gerekmektedir. Eğer anlaşmalı ise, anlaşma protokolü, dava dilekçesi, vukuatlı nüfus kağıt örneği, dava harcının ödendiğine dair belge ve kimlik fotokopisidir. Peki boşanma dilekçesi nasıl yazılır?
Davanın kısa sürede sonuçlanması için protokol ve dava dilekçesi reddedilemeyecek şekilde özenle yazılmalıdır. Baştan savma bir dilekçe olmamalıdır. Hak kaybı olmaması ve mahkemece ciddiye alınması için eksiksiz yazılmalıdır. Tüm unsurlar tek tek yazılmalıdır.
Anlaşmalı boşanma dilekçesi
Bu tür dilekçelerde taraflar zaten her konuda anlaşma sağladıkları için diğer davalara nazaran kısa bir dilekçe olacaktır. Anlaşmalı boşanma dilekçesinde anlaşmaya varılan konularla ilgili bilgilere yer vermeye gerek yoktur.(nafaka, mal paylaşımı, velayet gibi). Bu tür bilgiler anlaşma protokolüne saklanmalıdır. Genel olarak davalı ile davacı hakkında kısa bilgi ve “şiddetli geçimsizlik ve aile birliğinin temelden sarsılmasından dolayı boşanma talebinin ilgili makama sunulması” gibi unsurlar yazılması yeterli olacaktır.
Çekişmeli Boşanma dilekçesi
Çekişmeli boşanma davaları tarafların hiçbir konuda anlaşamadıkları davalardır. Genelde uzun süren davalar olarak bilinir. Taraflar, velayet, mal paylaşımı, nafaka tazminat gibi konuların birinde ya da hepsinde anlaşamadıklarında görülen davadır. Hatta bazen tek taraflı boşanma talep edilip karşı taraf bunu dahi kabul etmediği davalardır. Anlaşmalı boşanma dilekçesine nazaran daha detaylı olarak yazılması gereklidir. Bu nedenlerle çekişmeli boşanma dilekçesi, boşanma konusu, boşanmaya dair anlaşmazlıklar, boşanma sebepleri ve dayanakları tek tek yazılmalıdır. Hikayeli bir anlatımla dilekçeyi boğarak değil de daha kısa yazılmalıdır. Sebepler, gerekçeler, deliller madde madde dilekçeye yazılmalıdır. Ve bu maddeler konuların ana başlıklarını içermeli hikaye kısmına girilmemelidir. Eğer delil ve tanık var ise bu konulardan da bahsedilmelidir.
Not: çekişmeli davalarda dilekçe çok önemlidir. Bu nedenle davaya kendiniz bile başvuracaksanız dilekçeyi bir avukata yazdırmanızda fayda vardır.
  Alıntı Hızlı Cevap