Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Ekim 2015, 22:50   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Boşanma Gerekçeleri Nelerdir?



Evlilik akdinin yasal olarak sona ermesine boşanma denir. Evliliğin artık yürümeyeceğine inanan çifler bu yolu izlemektedirler. Medeni kanun gereğince öne sürülen sebepler geçerli sebeplere dayanıyorsa hakim kararıyla boşanma gerçekleştirilmektedir.Türk medeni kanununda boşanma sebepleri ikiye ayrılmıştır. Özel sebepler ve genel sebepler. Her ikisinde de sayılacak olan sebepleri genel bir çerçevede inceleyelim.
Zina sebebiyle boşanma : Eşlerden bir tanesi bu şekilde bir ilişki kurarsa aldatılan taraf boşanma davası açabilir.
Hayata kast nedeniyle boşanma : Eşlerden birinin diğer tarafın canına kast edicek davranış sergilemesiyle boşanma davası açılabilir. Bu noktada öldürme işleminin kastı yapıldığı aranmaktadır.
Onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma : Eşlerden biri diğer tarafın kişilik haklarına ağır bir biçimde saldırmasıyla oluşmaktadır.
Suç işleme nedeniyle boşanma : Eşlerden birinin işlediği hırsızlık,rüşvet gibi suçlar boşanma sebebidir. Böyle bir durumda eş suçu işleyen tarafla beraber yaşamak istemeye bilir.
Haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma : Eşin hayatını toplum tarafından kabul görmeyen bir şekilde sürdürmesi yine boşanma sebebidir. Örneğin; uyuşturucu bağımlısı olmak,kumarbaz olmak gibi. Bu noktada da önemli olan husus süreklilik olmasıdır.
Terk sebebiyle boşanma : Evini terk eden eşin 4 ay geri gelmesi beklenir. 4 ayın sonunda ihtar gönderebilirsiniz. İhtar süresinden sonra 2 ay yine eşiniz gelmezse ve sonuçsuz kalırsanız boşanma davasını bu gerekçeyle açılabilirsiniz.
Akıl hastalığı sebebiyle boşanma : Akıl hastalığı sebebiyle hayat eşlerden birine çekilmez bir hale döndüyse ve bu tedavi edilebilir bir halde değilse bu da boşanma sebeplerindendir.
Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma : Bu genel boşanma nedenidir. Eşler arasında şiddetli geçimsizlik söz konusu ise eşler artık birbirlerine sevgi,güven ve saygı beslemiyor bunun yerine birbirlerinden nefret ediyorlar,kin besliyorlarsa bu evliliğin sarsıldığının en büyük göstergesidir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda eşlerden biri boşanma davası açabilir. Tabiki bu sebeplerin içeriğinin basit nedenlere dayandırılmaması gerekmektedir. Ciddi anlamda bir geçimsizlik söz konusu olmalıdır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye de açılan boşanma davalarının çoğu evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle olmaktadır.
  Alıntı Hızlı Cevap