Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Ekim 2015, 20:23   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Sorunları Olan Gençlerle Nasıl Başa Çıkılır?




Eğer ailenizde çeşitli sorunlar yaşayan bir genç varsa, kimi zaman ona nasıl yardım edebileceğinizden emin olamayabilirsiniz. Onunla konuşmaya ya da ona tavsiye vermeye çalışabilirsiniz ama karşınızdaki size kızgın ya da alıngan tepkiler verebilir. Sorunları olan ergenlere karşı davranışlarda çok dikkatli olunmalıdır. Eğer ona nazikçe yol gösterirseniz ve bağımsızlığına olan tutkusuna saygı duyarsanız başarma şansınız oldukça yüksektir. Sınırlarınızı bir kenara bırakarak, iş birliği yapmaya yönelik bir yön izlerseniz onu kazanmanız çok daha kolay olacaktır.
  1. Çocuğunuzun sizinle serbestçe konuşmasına izin verin. Ona, kızmayacağınıza ya da üzülmeyeceğinize dair söz verin. Bu sizin için zor olabilir ancak unutmayın ki, duygusal ya da yargılayıcı davrandığınızda çocuğunuz size karşı kendini kapatacaktır. Onunla konuşmaya başlamadan önce, doğru bir bakış açısıyla bakabildiğinize emin olun.
  2. Çocuğunuzun size anlattığı şeyi ona geri yansıtın. Size ne anlattığını dikkatlice dinleyin, daha sonra size söylediği sözcükleri ona tekrar edin. Bu hareketiniz; ona önem verdiğinizi hissettirdiği gibi; aynı zamanda, eğer yanlış anlaşılan bir nokta varsa ona kendisini düzeltme imkanı sağlayacaktır.
  3. Tavsiye vermek yerine ona sorular sormayı deneyin. Çocuğunuz sizinle bir sorununu paylaştığında, siz genel olarak ona tavsiye verme eğilimine girersiniz. Ancak bir çok ergen bu durumda kendisine ne yapması gerektiğini söylüyormuşsunuz gibi hisseder ve bağımsızlıklarına düşkün olduklarından bunu reddederler. Dolayısıyla bunun yerine, onun en iyi seçimi yapmasını sağlayacak ve ona yol gösterecek sorular sormayı deneyebilirsiniz.
  4. Sınırlarınızı mutlaka koymak zorundaysanız, kurallarınızı sert ve direkt bir şekilde belli etmek yerine, onun düşüncelerini de öğrenmeye çalışın. Eğer kuralları belirlerken çocuğunuzu da işin içine katarsanız; hem kuralları kabul etmesini hem de onlara uymasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle sizin ona gerçekten saygı duyduğunuzu düşünür ve sizi ona muhalif bir kişi olarak görmeyi bırakır.
  5. Sohbetinizin sonunda, yaptığınız konuşmayı tekrarlayın ve aldığınız kararları tekrardan dile getirin, böylelikle çocuğunuzun da sizin de aynı fikirde olduğunuzdan emin olursunuz. Bu yaklaşım, aranızdaki herhangi bir yanlış anlaşılma ihtimalini ortadan kaldıracaktır.

  Alıntı Hızlı Cevap