Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Ekim 2015, 17:56   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Sığınma Evine Nasıl Başvurulur?



Şiddete marzu kalan veya can güvenliği tehlike altında olan kadınlara hizmet veren sığınma evi, birçok şehirde faaliyet göstermektedir. Devlete ait sığınma evleri bulunduğu gibi belediyeler ve vakıf / dernekler aracılığıyla da pek çok sığınma evi mağdur kadınlar için güvenilir bir liman teşkil ediyor.
Kadın sığınma evlerinde kalabilmek için kişinin eşi tarafından sözlü ya da fiziksel şiddete uğraması gerekmektedir. Ayrıca kadının can güvenliğinin kalmadığını beyan etmesi de kadın sığınma evine yerleştirilmesi için yeterli bir sebep kabul edilmektedir.
Sığınma Evine Başvurmak için Neler Yapılmalı?
Kadın sığınma evi talebinde bulunmak isteyenler en yakın emniyet birimine başvurabildikleri gibi doğrudan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya belediyelere başvuruda bulunabilirler.
Kocasından şiddet gören kadınlar, kendilerine en yakın polis merkezine giderek sığınma talebinde bulunabilmektedir. Söz konusu başvuru hafta içi mesai saatleri dışında veya hafta sonu yapılmışsa başvuruyu yapan kadın geçici süreliğine acil istasyona yerleştirilmektedir.
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne sığınma talebinde bulunmak isteyenler mesai saatleri içerisinde kurumun ilgili birimine giderek mağduriyetini anlatabilir ve sığınma talebinde bulunabilir.
Artık günümüzde belediyeler de sosyal belediyecilik anlayışı ile bünyelerinde kadın sığınma evleri açmaktadır. Yaşadığı ilde belediyenin kadın sığınma evi bulunan mağdur kadınlar belediyelerin halkla ilişkiler masasına veya varsa aile danışma merkezine başvurarak sığınma talebinde buşunabilir.
Resmi kurumların haricinde Mor Çatı Kadın Sığınma Evi gibi sivil toplum kuruluşları destekli sığınma evleri de mağdur durumdaki kadınlara kapılarını sürekli açık tutmaktadır.
Sığınma Evi Başvurusunda İstenen Belgeler
Sığınma evi talebinde bulunacak kadınlardan resmi kurumca genellikle aşağıdaki belgeler istenmektedir:
Dilekçe, Nüfus Cüzdanı, Nüfus Kayıt Örneği, Bulaşıcı ve sürekli tibbi bakım gerektiren isteyen bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu, ruh sağlığının yerinde olduğuna dair rapor, alkolik ve uyusturucu madde bağımlısı olmadığına dair sağlık raporu, Mağdur kadının yanında çocukları varsa onların da nüfus cüzdanı, mağdure evliyse evlilik cüzdanı, şiddete maruz kalındıysa bunu gösterir polis tutanağı veya darp raporu.
Sığınma evine 60 yaş üzeri kadınlar kabul edilmemektedir. Mağduriyet yaşayan 60 yaş üstü kadınlar bir huzurevine yerleştirilme talebinde bulunabilmektedir. Ayrıca çocuklarıyla birlikte sığınma talebinde bulunan kadının 12 yaşından büyük erkek çocuğu varsa çocuk, rahat görüşebilecekleri mesafede bir yetiştirme yurduna yerleştirilmektedir.
Sığınma evlerinde ne kadar süre kalınabildiği konusu da merak edilen diğer bir detaydır. Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri bünyesindeki kadın sığınma evlerinde mağdureler en fazla 6 ay misafir edilebilmektedir. Hayati tehlikesi ciddi boyutta olan kadınlar için bu süre uzatılabilmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap