Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ekim 2015, 21:06   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Gelecek Kaygısı Nasıl Anlaşılır?



Kaygı veya diğer adıyla endişe kişinin bir durum karşısında hissettiği baskı veya gerginlik durumudur. Her yaştan insanın kendisi adına veya eşi, çocuğu gibi yakını bir kimsenin adına endişe duyması muhtemeldir. Yeni bir ortama uyum sağlanabilecek mi, sınavlardan başarılıyla geçilecek mi, iyi bir meslek edinilebilecek mi, 5 yıl sonra kişiyi ne bekliyor derken her insanın kendi içinde yaşattığı kararsızlıktan ve tahmin eksikliğinden doğan stresli durumlar mevcuttur.
Kaygıların çoğu geleceğe yönelik korku ve stres dolu duygulardan oluşur. Gelecek kaygısı olan kişiler bunu tavır ve davranışlarıyla belli ettikleri gibi, kendi içinde bu kaygı sonucu gelişen biyolojik oluşumlar dahi belirebilir. Gelecek kaygısı kişide davranış bazlı belirtiler yarattığı gibi, duygusal ve düşünce bazlı belirtiler de gösterecektir. Bu yüzden özellikle şiddetli gelecek kaygısı olan kişiler toplum içinde kolay anlaşılabilir. Bu kişiler çoğu zaman karar almada zorluk çeken, konuşma bozukluğu sorunları yaşayan, bir işin sonuçlarını düşünmeden telaşla hareket eden kişilerdir. Ayrıca bu kişiler özgüven eksiklikleriyle, karamsar ve unutkan halleriyle ve dikkat dağınıklığı problemleriyle toplum içinde gelecek kaygısı taşıdıkları anlaşılabilir. Biyolojik olarak da gelecek kaygısı mide ve baş ağrıları gibi semptomlar, sık sık el terlemeleri, hızlı kalp ritim artışı veya sinirsel tikler sayesinde anlaşılabilir.
Gelecek kaygısını şiddetli derecede taşıyan kişilerde ağır biyolojik sorunlar çıkacaktır. Kaygı stresi de perçinleyerek kişide kontrol kaybından delirme hissine kadar çok ağır tepkimelere yol açabilir. Gelecek kaygısı taşıyan kişiler derslerde başarılı olamadıkları gibi profesyonel hayatında da sorunlar yaşayacaklardır. Bu gibi durumlarda kişide kendini daha değersiz ve güvensiz hissetmeye başlar ve bu profesyonel kariyerinin yanında özel yaşamında bile sorunlara yol açacaktır. Gelecek kaygısı taşıyan kişiler sosyal hayatlarında veya özel yaşamlarında daha çok alıngan ve sinirli olmaya başlar, bu da sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecektir.
Gelecek kaygısı taşıyan kişiler mevcut duygusal, davranışsal ve düşünsel belirtileriyle toplumda çok çabuk fark edilirler. Bu belirtiler kişiye profesyonel ve sosyal hayatında sorunlar yaşatacağından kişilerin bu kaygı ve stresle başa çıkması gerekmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap