Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ekim 2015, 21:02   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Boşanma Kararı Çocuğa Nasıl Söylenir?



Günümüzdeki evliliklerde boşanma davaları geçmişe oranla büyük bir artış göstermektedir. Bu durum çiftler arasında yaşanan zorlu bir süreçle başlar. Anne ve babalar için bu sürecin en zor kısmı, çocuklarına ayrılık kararını açıklayacakları andır. Boşanma ve sonrasında, aile birliğinin yıkılarak yerine başka bir düzen kurulması en çok çocukları etkiler. Her çocuk ailesi ile birlikte mutlu bir yaşam sürmek isterken hayatlarında olacak değişimleri kabullenmesi de kolay olmayacaktır. Anne ve babanın bu süreçte çocuklarına destek olması gerekir.
Ebeveynlerin ayrılık kararını açıklarken çocukların bu süreçte yaşayabileceği olumsuzlukları düşünerek dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Ayrılık kararını öğrendikten sonra çocuğun taraf tutmaması için anne ve babanın bu kararı beraber anlatmaları gerekir. Anlatırken gösterdikleri tutum ve kullandıkları kelimeler uyum içerisinde olmalıdır. Çiftler arasındaki anlaşmazlıklar çocuğa yansıtılmamalıdır. Çocuğun yaşı ebeveynlerin kelimelerini nasıl seçmesi gerektiğini belirler. Çocuk çok küçükse anne ve babasının onu sevmeye devam edeceğini hissettirecek sözler yeterli olacaktır. Çocuğun yaşı büyüdükçe size yönelteceği sorulara hazır olmalısınız.
Okul öncesi çocuklar ayrılık kararlarında kendilerini suçlu hissedebilir. Bu durumda kararınızın onunla bir alakası olmadığını, ihtiyacı olduğu her an onun yanında olacağınızı söyleyerek çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız. Hayatında ne tür değişiklikler olacağını anlatırken değişmeden kalacak olan şeylerin de konuşulması çocuğu az da olsa rahatlatabilir. Size yönelteceği sorulara net ve yalansız cevaplar vermelisiniz.
Çocuğun ayrılık sonrası kiminle kalacağı diğer tarafı ne sıklıkla göreceği söylenirken her iki tarafın da ona olan sevgisinde değişiklik olmadığı vurgulanmalıdır. Öğrendiği kötü haberin etkisiyle o anda veya daha sonra duygusal reaksiyonlar gösterebilir. Bu durum normal karşılanmaktadır. Çiftlerin bu süreçte sabırlı olması ve çocuğunda tepki verme hakkının olduğunu kabullenmesi gerekiyor. Özellikle 9 - 12 yaş döneminde çocukların anne babasının boşanmasına verdiği tepki daha ağır olabilir. Bu dönemdeki çocuklara biraz daha anlayış gösterilmesi gerekiyor. Hangi yaşta olursa olsun çocuklarınıza değer verdiğinizi hissettirmelisiniz. Boşanma süreci sadece çocuğunuzun hayatında değil sizin hayatınızda da duygusal değişikliklere neden olacaktır. Bu dönemi kolay atlatamayacağınızı düşünüyorsanız kendiniz içinde çocuğunuz içinde uzman yardımına başvurabilirsiniz.
  Alıntı Hızlı Cevap