Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ekim 2015, 20:55   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Pırlanta Yüzük Nasıl Seçilir?



Aşk taşı olarak bilinen pırlanta binlerce yıldır kadınları büyülemeye devam ediyor. Bir kadına verilebilecek en kalıcı ve değerli hediye olan pırlanta, özellikle evlilik tekliflerinin olmazsa olmazı. Aşkın, sadakatin ve sevginin bir yansıması olarak verilen pırlanta yüzükleri seçmeden önce bu değerli taşı yakından tanımakta fayda var.
Pırlanta Nedir?
Elmas, pırlantanın işlem görmemiş ham halidir. Saf karbondan kristallenerek oluşan elmas, çok sert ve kesimi zor bir mineraldir. Yunanca ‘’ adamas’’ kelimesinden türeyen elmas, yenilmez, bileği bükülmez anlamına gelir.
Pırlanta Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Pırlanta seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında üretici geliyor. Pırlanta seçimini mutlaka güvendiğiniz ve sertifika sahibi işletmelerden yapın. Pırlanta kalitesinin belirlenmesinde 4C kriterleri adı verilen 4 kriter göz önünde bulundurulur. Kesim, renk, berraklık ve ağırlığın göz önünde bulundurulduğu bu kriteleri öğrenerek işe başlayın.
1. Ev ödevinizi yapın
Pırlanta yüzükler hakkında araştırma yapın. Pırlantanın yapısı, üretim kriterleri gibi bazı bilgileri bilmek hem yüzük seçiminde hem de satıcı ile pazarlık aşamasında işinize yarayacaktır.
2. Bütçenizi belirleyin
Pırlanta yüzük seçiminde en önemli adım bütçenizi oluşturmaktır. 0,10 CT’dan başlayan ölçülerde pırlanta yüzük bulabilirsiniz.
3. Takı Zekinize Uygun Seçimler Yapın
Geleneksel ya da modern; pırlanta yüzük seçerken zevkinize uygun birçok tasarımla karşılaşabilirsiniz. Seçim yaparken ellerinizin boyutunu da göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Örneğin küçük ellerde kullanılacak geniş bantlı yüzükler, elin olduğundan daha küçük görünmesine neden olur.
4. Tasarıma odaklanın
Satınalma sürecinin en önemli aşamasını yüzüğün tasarımı oluşturur. 4C kriterleri yüzün kalitesini ve fiyatını belirler.
Kesim: Pırlantanın insan eliyle düzenlenebilen tek özelliği kesimidir. Pırlantanın parlaklığı ve ışıltısı kesimin iyi yapılıp yapılmadığıyla alakalıdır.
Kesimin yanı sıra şeklini de göz önünde bulundurun. Şekil ve kesim bazen birbirinin yerine kullanılsa da ikisi aynı şey değildir. Kesim, oranlar ve simetri anlamına gelir. Şekil ise konturu ifade eder. Pırlanta kesiminde, yuvarlak, prenses, zümrüt, Asscher, Markiz, parlak, armut ve alp kesim dahil olmak üzere 8 popüler şekil vardır
Renk: Değerli bir pırlanta beyaz renklidir. Bir pırlanta ne kadar beyazsa değeri de o ölçüde artar. Pırlantaların rengine göre sınıflandırılması şu şekildedir:
D, E, F, G sıralaması: Beyaza en yakın pırlantalar
H, L: Beyaza çok yakın, hafif renkli pırlantalar
M: Sarı yansımalı pırlantalar
Bu renklerin dışında fantezi taşlar adı verilen ve çok nadir bulunan yeşil, pembe ve mavi renklerde pırlantalar da vardır.
Berraklık:
Hemen hemen bütün elmaslarda, çıplak gözle görülmeyen inklüzyonlar denilen küçücük kusurlar bulunur. Çıplak gözle görülmeyen bu lekeler elmasa benzersiz yapısını vermesinin yanı sıra berrak görünümü de belirler. Pırlantanın üzerindeki lekeler ne kadar azsa taş o kadar değer kazanır.
Karat:
Karat değerli taşlarda kullanılan ağırlık ölçüsüdür. Pırlantanın ağırlığı, bir karat 100 puana bölünerek ölçülür. Yarım karat 50 puandır ve sertifikasında 0,50 CT olarak yazılır. Aynı ağırlıktaki iki pırlanta, kesim, berraklık ve renk özelliklerine göre farklı fiyatlarda olabilir.
Sertifika:
Pırlantanın sertifikasının tüm dünyada seçerli popüler elmas derecelendirme laboratuarları tarafından hazırlanmış olmasına dikkat edin.
  Alıntı Hızlı Cevap