Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ekim 2015, 20:54   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Kızlarda Ergenlik Dönemi



Ergenlik 12-20 yaşları arasındaki gençlerin biyolojik, psikolojik ve toplumsal anlamda değişim yaşadığı dönemi kapsamaktadır. Ergenlik bazı psikologlar tarafından fırtına ve stres dolu bir dönem olarak tanımlanırken bir grup psikolog ise her zamanki ilişkilerin sürdüğü ve çocukluktan ergenliğe kolayca geçilen bir dönem olduğunu düşünmektedir. Ergenliği farklı açılardan ele almak gerekmektedir.
Fiziksel değişmeler kızlarda 10.5 yaşında başlar ve 12 yaşında zirve yapan ani büyüme en göze çarpan durumdur. El, ayak, kol ve bacakların gövdeden önce uzamaya başlaması ergenleri garip görünümlü ve sakar yapmaktadır. Göğüslerde, kalçalarda ve butlarda yağ depolanması ve kalçalarda genişleme son dönemlere doğru görülmeye başlanır. Çene ve burun daha öne çıkar, dudaklar dolgunlaşır. Kalp, ciğer ve tüm sindirim sistemi genişler.
Cinsel gelişim açısından ilk işaret göğüslerin genişlemeye başlamasıdır. Genelde ani büyüme ile aynı anda başlar ve yakın dönemde kasıklarda kıllanmada da başlamaktadır. İlk adetin görülmesi genelde 12,5-13 yaşı arasındadır. Ancak bu durum sağlık ve beslenmeden etkilenmektedir.Üretkenlik ilk adet döneminden sonraki 1 yıl içerisinde artar. Kızların yaklaşık yarısı fiziksel görünüşlerinden mutsuzdurlar. İlk adet döneminde fiziksel rahatsızlık eşlik etmişse, çok erken veya çok geç ise veya kız bunun için çok az hazırlanmış veya hazırlıksızsa genellikle olumsuz tepkiler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca erken olgunlaşan kızlar diğer kızların hayranlığını kazanırken, erkekler tarafından cinsel bir nesne olarak görülebileceği için utandırıcı tepkilerle kaşılaşabilmektedir.
Bilişsel gelişimleri açısından incelendiklerinde ise dünya hakkında somut düşünceden soyut düşünceye doğru bir değişim söz konusudur. Soyut kavramları anlayabilirler ve değişimliyebilirler. Olası seçenekler hakkında ve soyut terimlerle akıl yürütebilirler. Kendi düşüncelerine çok fazla önem verme eğilimleri vardır.
Sosyal gelişimleri açısından ergenlik yılları boyunca arkadaş gruplarında değişimler görülmektedir. Erken ergenlikte aynı cinsten ergenlerin bir arada olduğu arkadaş grupları oluşurken, ergenliğin ortalarına doğru bu arkadaş grupları karma gruplar oluşmaya başlar. Ayrıca bu dönemde bir kimlik oluşturma çabası içindedirler.
Ergenlik döneminde elbet sorunlarda görülmektedir. Kendilik değerinde düşüşler görülmektedir. Ergenler arasındaki intihar oranı 1950'lere göre günümüzde yüzde 600'den daha fazla artmıştır. Kızlar daha fazla sayıda intihar girişiminde bulunmaktadır. Yeme bozuklukları da kızlar arasında daha yaygın olarak görülmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap