Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Ekim 2015, 19:35   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hamilelikte Kan Şekeri Nasıl Takip Edilir?



Hamile olmadan önce pankreas normal görevini yaparken, hamilelik süresince pankreas görevini yerine getiremeyebilir ve kan şekeriniz yükselebilir. Peki bu durumu nasıl geçirebilir ve hamilelikte kan şekerini nasıl takip edebiliriz?
Gebelikte vücudun enerji ihtiyacı artar ve çocuk gelişimi için gerekli enerjiyi glikozdan sağlar. Bu yüzden kan şekeri gebelerde normal düzeyin altında olur. Glikoz tüketimi azaldığı zaman, vücut önce yağlardan sonra da proteinlerden enerji ihtiyacını karşılar. Bu durumda idrarda keton cisimleri görülür ve keton maddeler (kezotis) bebeğin sağlığı için zararlıdır. Gebelikte açlık kan şekeri düzeyi 60-90mg/dl, tokluk kan şekeri düzeyi 120-130mg/dl olmalıdır. Kan şekeri ölçümü haftada en az iki gün, kahvaltıdan önce kahvaltıdan iki saat sonra, öğle akşam yemeklerinden sonra ve gece 11 gibi günde 5 kere ölçülmelidir. Bu nedenle günlük idrar ve kan takipleri düzenli olmalıdır. Normal düzeyin üzerinde olan gebeler doktora görünmesi gerekmektedir. Eğer vücut gerekli insülini üretemez ise kilo kaybı, şeker yüksekliği, baş dönmesi ani bayılmalar ve gözde ani kararmalar görülür. Bu tip gebelerde genellikle doktor kontrolünde insülin ve diyet listesi verilir. Gebelikte kesinlikle antidiyabetik ilaçlar kullanılmaz. Çünkü bu ilaçlar bebeğin sağlığına zarar verebilmektedir.
Gebelikte kan şekeri düzeyinin takibinin önemli olduğu kadar bu tip gebelerde doğum ve doğumdan sonraki evre de çok önemlidir. Diyabetik gebelere genelde 38. haftadan sonra doğum yaptırılır. Eğer gebelik 40 haftayı aşarsa ve bebek 4000 kg üzerinde ise sezeryan doğum tercih edilir. Anne karnında hiperglisemi etkisinde kalan bebek doğduğu andan itibaren insülin salgılar. Bu yüzden diyabetik gebelerin çocuklarında şeker düşüklüğü sık görülen bir durumdur. Doğum sonrasında da hem bebeğin hem de annenin kan şekeri takibi hamilelikteki gibi haftada en az 2 kere yapılmalı ve sonuçlar doktor ile paylaşılmalıdır. Hamilelik süreci içerisinde doktor ile bağlantı koparılmamalı ve şeker ile ilgili tüm bilgiler doktora verilmelidir. Bu sayede sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirerek mutlu sona kavuşabilirsiniz. Kendi başınıza ilaç almaya da özen göstermeniz gerekmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap