Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Ekim 2015, 19:28   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Bebeğin Dişi Ne Zaman Çıkar?



Diş, insan hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bebeklikten itibaren diş sağlığına ve bakımına önem verilmelidir. İlk dişleriye tanışan bebekler bu durumu sancılı olarak atlatsa da ilerleyen dönemlerde bu sorunlar giderilebilmektedir.
Bebeklerde genel olarak ilk diş çıkarma yaşı ortalama 7. ay olarak belirlenmiştir. Fakat bazı durumlarda ilk diş 3. ayın başında çıkabilmektedir. Bazı durumlarda da ilk dişin çıkması 12. aya kalabilmektedir. Bebeklerde dişlerin çıkması ve sağlıklı olmasında kalıtsal özellikler rol oynamaktadır. Buna göre, bebeğin anne ve babasının dişlerinin erken çıkması söz konusu ise bebeğin dişleri de erken çıkabilmektedir.
Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinden önce diş çıkarmanın belirtileri görülmektedir. Bu belirtiler, dişler çıkmadan 2-3 ay önce kendisini göstermektedir. Bu belirtilerde görülen ağrıların süresi ve sancısı bebeklere göre değişebilmektedir. Fakat genel olarak bebeklerde görülen diş çıkarma belirtileri şunlardır;
Salya akması: Bebeklerde salya akıtma çok erken zamanlardan itibaren görülebilmektedir. Bir bebek 2 aylıkken salya akıtmaya başlayabilmektedir. Diş çıkarma zamanlarının yaklaşması durumunda salya miktarında ciddi bir artış görülmektedir.
Yüz ve çene bölgesinde kızarıklık oluşması: Bebeklerde artan salya, bebeğin çene ve ağız yapısına zarar verebilmektedir. Salya maddesi bebeklerin çene ve yüzlerinde kızarıklıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Bazı durumlarda da deride kuruma görülebilmektedir. Kuruma görülen bölgelerin yumuşak bir kremle temizlenmesi önerilmektedir.
Öksürük: Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde çok sık bir şekilde öksürdüğü görülmektedir. Bu durumun nezle veya griple bir alakası yoktur. Ağız bölgesinde oluşan aşırı sulanması bebeklerin boğazında tahrişe neden olduğu için öksürük meydana gelir.
Huzursuzluk ve beslenme düzensizliği: Diş çıkarma belirtilerinde bebeklerde doğal olarak bir diş ağrısı görülür. Bu ağrı da bebeklerin kendilerini huzursuz hissetmesine neden olmaktadır. Buna paralel olarak bebeklerin beslenmeyi reddettiği de görülür.
Ateş ve uykusuzluk: Bebeklerin diş çıkarma sancıları ile birlikte ateş ve uyku düzenlerinde bozulma görülmektedir. Bu durum son derece normaldir. Diş çıkarma döneminde ateş dikkatli bir şekilde gözlemlenmelidir. Ateşin yükselmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Gece uykusundan uyanma ise zaman içerisinde geçmektedir.
  Alıntı Hızlı Cevap