Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Ekim 2015, 19:23   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hangi Yaşlar Hamilelik İçin İdealdir?



Bir bebeğe sahip olmak, onu doğurmak, büyütmek ve yetiştirmek büyük bir sorumluluk gerektirir. Her anne- baba adayı bu sorumluluğun altından kalkıp kalkamayacağından emin olmalı ve buna göre bir çocuk sahip olmalıdır. Tüm bu karar verme süreci sona erdiğinde en az çocuk sahipi olmak kadar önemli olan bir diğer konu değerlendirilmelidir: annenin yaşı.
Anne olmak isteyen kadınların öncelikle uygun yaş aralıklarında olup olmadıklarını bilmeleri gerekir. Özellikle 40 yaşından sonra azalan doğurganlık ihtimaliyle beraber bu yaşlardan sonra hamile kalmak kadının ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu riskleri ortadan kaldırmak için en uygun gebelik yaşını bilmek önemlidir.
Kadınların 21-30 yaş arası dönemi doğurganlık oranlarının en yüksek olduğu dönemdir ve bu dönemde hamile kalmaları çok daha kolaydır. 35 yaştan itibaren yumurta olgunlaşma süreci bozulmaya başladığı için doğurganlık ihtimali azalmaktadır. 40 yaşından sonra ise bu ihtimal daha keskinleşir ve hamilelik riske girer.
Gebelikte annenin ve bebeğinin sağlığı için en uygun zamanlar 20-32 yaş aralığıdır. Bu yaş aralığı aynı zamanda kişilerin en güvenli ve verimli yaşları olarak görülür. Kadınların yumurtlama süreçleri bu dönemde düzenli ilerlediği iş için hamile kalma olasılıkları da aynı düzeyde artış gösterir. Yapılan araştırmalar 20-24 yaş arasında korumasız ilişkiye giren kadınların %20'sinin hamile kaldığını göstermiştir. Yine bu yaşlardaki hamilelerde tansiyon gibi hamileliği etkileyecek durumların görülmesi nadirdir. Düşük yapma riski de yine aynı şekilde minimum düzeydedir. Fakat yaş ilerledikçe tam tersi istatistikler görmek kaçınılmazdır.
Gebeliği geciktirmemenin faydalarından biri de bebekte down sendromunu engelleme olasılığının olmasıdır. Down sendromu gelişen hamilelikler düşüğe kadar varan sonuçlar doğurabilmektedir. Geç gebeliklerde sendromun gelişmesi riski artarken, erken gebeliklerde bu en az seviyededir. Bunun sebebi ileri yaşlardaki kadınlarda yuurtalıkların yaşlanması, yıllar içerisinde zarar görmesi ve çeşitli enfeksiyonlara yakalanmasıdır.
Anne olmak isteyen adayların dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise kendi annelerinin menopoz çizelgesidir. Eğer anne erken yaşta menopoza girmişse bu risk anne olmayı planlayan kızı için de geçerlidir. Buna göre menopoz yaşı hesaplanmalı ve gebelik için en uygun yaş aralığı belirlenmelidir.
  Alıntı Hızlı Cevap