Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Ekim 2015, 21:56   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Bebek Neden Hıçkırır?



Hıçkırık tüm yaşlarda görülen doğal bir olaydır. Ancak bebeklik döneminde hıçkırığa diğer dönemlere göre daha sık rastlanmaktadır. Şimdi, bebeklerde hıçkırığın neden kaynaklandığına bir göz atalım.
Akciğerlerimizin hava ile dolarak nefes almamızı sağlayan kas diyafram kasıdır. Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kası kasıldığında göğüs boşluğu genişler ve akciğerlere hava dolar. Diyafram kası gevşediğinde ise göğüs boşluğu daralarak akciğerlerdeki havayı dışarıya atmış olur. Bu şekilde nefes alıp veririz.
Diyaframın ani şekilde kasılması ise göğüs boşluğunun çok hızlı bir şekilde genişlemesine yol açar. Bu durumda akciğerlere hava çok hızlı bir şekilde dolar. Havanın gırtlaktan çok hızlı geçişi de ss tellerini birbirine yaklaştırarak bir ses çıkartır. Bu şekilde hıçkırma esnasında hıçkırığa özgü olan o ses ortaya çıkar.
Diyafram normal kasılıp gevşeme düzenini bozarak ani kasılmasına ve dolayısıyla hıçkırık oluşmasına sebep olan faktör ise diyaframda bulunan frenik sinirdir. Çeşitli etkilerle baskı uygulanması sonucunda frenik sininr bundan etkilenir ve bu durumda diyaframda ani kasılmalara yol açar. Bu durum çoğu zaman doğal metabolik durumlardan dolayı ortaya çıkmasına rağmen, yetişkinlik dönemi ve sonrasında bazı hastalıklar da hıçkırıkla kendini belli edebilir.
Bebeklerde Hıçkırık
Bebeklik dönemindeki hıçkırmalar da doğal bir refleks olarak değerlendirilir. Bu dönemde sıklıkla görülen hıçkırıklar son derece normaldir. Bebeklerin hıçkırmasına sebep olan faktör de diyaframdaki frenik sisteme baskı yapılmasıdır.
Bebeklerde hıçkırma daha çok beslenme sonrasında görülmektedir. Bunun sebebi beslenme ile bebeğin midesinde yaşanan şişliktir. Şişen mide diyaframa baskı yapar ve bu durumda hıçkırık oluşur. Beslenmenin yanında bebeklerin hava yutması da mide şişkinliğine yol açacağından dolayı bu durum da bebeklerin hıçkırmasına yol açar. Bebeğin gaz yutmasının engellenmesi içinse özellikle antikolik, yani bebeğin hava yutmasını engelleyen biberonlar kullanılmalıdır.
Bebeklerin ani bir heyecan yaşaması da hıçkırık oluşumuna sebep olabilir. Ayrıca hava sıcaklığının aniden düşmesi de yine bebeklerde hıçkırık oluşumunu tetikleyebilmektedir.
Bebeklerde hıçkırık süresi 1 saate kadar sürebilir. Hıçkırığın engellenmesi içinse bebeğin kısa süreli emzirilmesi ve dik bir şekilde tutulması genellikle etkili olmaktadır. Ancak 1 saatten daha uzun süren hıçkırıklarda, hıçkırık bebeğin beslenmesine engel olacağından doktora danışılması gerekebilir.
  Alıntı Hızlı Cevap