Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Ekim 2015, 21:53   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Normal Doğum Sancısı Ne Kadar Sürer?



Hamilelik dönemi, anne adayının hamileliğini normal doğum ya da sezaryen şeklindeki doğum şekillerinden biriyle tamamlamasıyla son bulur. Normal doğum sezaryenden birçok yönüyle ayrılır. Her şeyden önce sezaryen bir operasyondur, normal doğum ise bir süreçtir, anne adayının sancılanmasıyla başlar ve yeterli ıkınmayla bebeğini dünyaya getirir. Diğer ifadeyle normal doğumda anne adayı oldukça etkendir.
Normal doğumun ifadesi olan sancılar ne kadar sürer?
Normal doğumda anne adayının çektiği sancılar çok önemlidir. Düzenli ve sık aralıklarla gelen sancılar normal doğumun başladığının işaretidir. Düzenli sancıların başladığı ilk anlar henüz rahim ağzı kapalıdır. Rahim ağzının kapalı olmasından rahim ağzının ortalama 10 cm’ye kadar açılması süresine “normal doğumun ilk evresi” denir.
Rahim ağzının açılmasıyla başlayıp bebeğin doğmasına kadarki süreye “normal doğumun ikinci evresi” denir.
Bebeğin doğmasından plasentanın ayrılmasına kadarki geçen süreye “normal doğumun üçüncü evresi” denir.
Doğumun tamamlanma sürecinde her anne adayının yaşadığı sancı süresi farklılık gösterir. Bu temel ayrım göz ardı edilerek bir genelleme yapılacak olursa rahim açıklığının 4 cm’ye ulaşması ortalama ilk doğumlar için 6 – 7 saat sürer. Bu süre ikinci doğumlarda 5 saate düşer.
Sonraki kısım rahmin 10 cm’ye kadar ulaşma kısmıdır. Bu kısmı anne adayı ortalama 5 saatte sonlandırır. Eğer anne adayının ilk doğumu değil de ikinci ya da daha fazla sayıdaki doğumuysa bu süre kısalır ve ortalama 3 saat sürer.
Rahim ağzı doğum için yeterli açıklığa ulaştıktan sonra anne adayının işi nispeten kolaylaşır çünkü doğumun sonuna yaklaşılmış demektir. Rahim ağzı ortalama 10 cm açıklığa ulaştıktan sonra bebek ilk doğumlarda ortalama 50 dakikada, ikinci ya da daha fazla sayıdaki doğumlarda 20 dakikada doğar.
Bu değerlerin tümü ortalama değerlerdir ve çok çok altında değerler olabileceği gibi çok çok üstünde de değerler olabilir. Bu biraz da doğum anında yaşanan ekstra durumlara bağlıdır.
  Alıntı Hızlı Cevap