Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Ekim 2015, 21:46   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Çocuklarda Kabızlık Nasıl Geçer?



Dışkılama sıklığında azalma, dışkının ağrılı ve sert olması anlamına gelen kabızlık, oldukça yaygın bir problem olup çocuklarda da sıkça görülür. Çocukların birçoğu gün aşırı dışkılar. Kabızlık problemi başlayan çocuklarda bu sorunu çözmek için kabızlığının nedenlerini anlamak ve önlem almak önemlidir.
  • Ağrılı bağırsak hareketleri ile beraber gelen dışkı çocukların bundan korkmasıyla ağrı çekmekten kaçınmak için kaslarını sıkarak dışkılamayı ertelemesi kabızlık nedenidir. Bu şekilde tuvalete gitmekten kaçınan, oyundan ayrılmamak için dışkısını erteleyen çocukları yüz ve vücut hareketlerinden anlayabilir buna engel olabilirsiniz. Dışkılamadan kaçınan çocuklarda dışkı birikir ve rektum genişler. Bu durumda hassaslığı kaybolur ve tuvaleti geldiğini anlayamayabilir. Çocuk farkında olmadan biriken dışkı çamaşırına geçebilir. Cezalandırma ve utandırma çocuğa yarardan çok zarar verir.
  • Kabızlığın bir başka nedeni de beslenme şeklidir. Gün içinde katı yiyeceklerin çok tüketilirken sıvı yiyeceklerin az tüketilmesi, lifli yiyeceklerin tercih edilmemesi kabızlık nedenidir. Yolculuk, diyete başlama gibi rutinin dışındaki zamanlarda farklı beslenme şekli de kabızlığı tetikler. Böyle durumlarda lifli gıda tüketimi artırılmalı, bol sıvı tüketilmelidir.
  • Çocukta tuvalet eğitimi verilirken yaşananlar da kabızlığı etkiler. Erken tuvalet eğitimi, otoriter ve ceza yönelimli anne baba tutumu çocuğun tutma bırakma kontrolünü psikolojik olarak etkiler. Doğru zamanda ceza yerine ödül odaklı tuvalet eğitimi kazandırılması gelişimsel evrenin psikolojik olarak rahat atlatılması demektir.
  • Çocukta lifli yiyecekler ve sıvı tüketimi işe yaramadığında nadir olarak fitil kullanılır. Fitil yalnızca bağırsağın alt kısmındaki dışkıyı atmaya yarar. Çocukta şiddetli kabızlık sorunu varsa hastaneye götürülerek özel boşaltıcılarla dışkılama sağlanır.
  • Tuvalet eğitimi olan çocukların tuvalette bir süre oturtulması sağlanmalıdır. Bu yemeklerden sonra yapılmalıdır.
  • Ilık içecekler dışkılama hissi yaratır.
  • Lifli yiyecek sayılan gıdalar; arpa, buğday gibi tahıllar, meyve ve sebzelerdir.
  • Hareketsizlik kabızlığa neden olur. Sürekli evde veya bilgisayar başındaki çocukların hareketlendirilmesi yararlı olur.
  • Doğal ve posalı meyve suyu içmeleri sağlanmalıdır. Şeker oranı yüksek olmamalıdır. Şeker kabızlığı arttırır.
  • Bebeklerde oluşan kabızlık durumlarında bebeğe erik veya kayısı suyu verilebilir. Doktorun verdiği vitaminlerde desteklenmelidir. Fiziksel hareket gerekliliği bebeklerde de geçerlidir.
  Alıntı Hızlı Cevap