Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10 Ekim 2015, 21:37   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Damak Yarığı Neden Olur?



Bebeklerimizin sağlıklı gelişimi için elimizden gelenin en iyisini yaparız fakat bazı durumlar doğuştan gelen rahatsızlıkları beraberinde getirir. Yarık damak-dudak rahatsızlığı da anne karnında oluşan rahatsızlıklardan biridir ve tedavisi mümkün olan anomaliktir. İyileşme süreci gerekli tedavilerin ve ameliyatların yapılmasıyla hızla sonuçlanır.
Türkçede halk arasında tavşan dudaklılık olarak bilinen yarık dudak-damak rahatsızlığı, bebek anne karnındayken ortaya çıkar. Anne karnında, bebeğin yüzü oluşurken burun tabanından üst dudakların birleşememesinden dolayı oluşan bir durumdur. Ortalama olarak her 700-1000 bebekte bir görülen bir durumdur. Tıp dilinde doğumsal anormalik bir durum olarak söylenebilir. Yüz, hamilelikte 6-8 hafta arasında oluşmaktadır ve bu rahatsızlıkta o zaman ortaya çıkar fakat ultrasonda görülme oranı %25'tir. Dudak yarığı tek başına olabileceği gibi damak yarığı ile beraber de olabilir. Dünyada yarık dudak vakalarının sıklığı 1/300, yarık damak vakalarının görülme oranı 1/1500, yarık dudak ve yarık damak rahatsızlığının beraber görülmesi ise 1/2500 oranındadır.
Gelişim bozukluğundan dolayı ortaya çıkan yarık dudaklılığın tek bir sebebi yoktur. Sayabileceğimiz sebepleri arasında akraba evliliği, annenin hamileyken alkol veya sigara kullanmış olması, merdivenden düşme gibi korku ve stres altında kaldığı bir hamilelik geçirmesi, vitamin ekisikliği, gebelikte geçirilen viral enfeksiyonlardır.
Yarık dudak teşhisi konan bebeklerde, doğum sonrası derin bir muayene yapılmalıdır. Yarık dudak-damağın sebebi ve bu rahatsızlığın açabileceği başka rahatsızlıklar olup olmadığı saptanmalıdır. Hastaların çoğu normal zeka ve yetenek gelişimindedirler. Başka bir hastalık veya anormalik saptanmaz. Bazı hastalarda orta kulakta sıvı koleksiyonu riski vardır, tedavi edilmezse işitme kaybına neden olabilir. Ayrıca, yarık damak-dudak rahatsızlığı olan çocuklarda diş bozukluğu, eksik veya fazla diş olması gibi durumlarla karşılaşılabilir. 2 yaşına kadar konuşma becerisi öğrenilir ve konuşmaya başlayan çocuklarda bazı sesler net çıkmaz çünkü konuşmayı sağlayan kaslar yarık dudak-damak rahatsızlığından dolayı oluşmamıştır. Bu ve bunun gibi oluşabilecek rahatsızlıklar için çocuklar düzenli muayene olmalıdır. Muayene başvurularında uzman bilgisine ihtiyaç duyacağınız doktorlar şu şekilde sıralanabilir; kulak burun boğaz uzmanı, plastik cerrah, ortodontist, çocuk genetik uzmanı.
  Alıntı Hızlı Cevap