Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Ekim 2015, 20:35   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Bebek Neden Tekme Atar?



Annenin bebeğiyle ilk iletişime geçtiği an olan bebeğinin ilk tekmesini hissetmesi, anne adayının hayatındaki en özel anlardan biri olarak kalacaktır her zaman. Vücudu günden güne değişip, karnı büyümekte olan annenin içinde canlı bir varlık taşıdığını hissetme anı işte bu ilk tekme anıdır. Belki kahkahalarla belki de duygularına kapılıp gözyaşlarıyla yaşar bu özel anı anne adayı.
15. haftaya gelen bebek iri bir portakal büyüklüğündedir bu dönemde. Parmaklarını emmeye başlayan bebek minik tekmeler atmaya başlamıştır artık. Ancak bu tekmeleri hissetmeyecektir anne adayı muhtemelen.
16.haftadan itibaren anne ile bebeğin iletişimi daha hissedilir ve hatta ileriki haftalarda gözle görülür hale gelecektir bebeğin tekmeleri sayesinde. Bebeğin elleri, kolları bacakları oluşup, yavaş yavaş güçlenmeye başladıkça içerideki hareketliliği de artacaktır. İtmeler, dönmeler, göbek bağını kavrayıp çekmeler annenin bebeğini hissetmesine vesiledir.
Anne gündüz iş peşinde koşarken, bebeğinin hareketlerini pek hissetmez. Çünkü annenin dolaşması, iş yapması gibi hareketli anları bebek için uyuma zamanlarıdır. Bu hareketlilik bebeğin anne karnındayken içinde bulunduğu sıvının yavaş yavaş salınımını sağlar, bu da bebeği uyutur.
Annenin gece uyku pozisyonunu aldığı anlardan sonra ise, bebeğin hareketliliği başlar. Hem annenin vücudununda olan bitene yoğunlaşabilmesi, hem de bebeğin ortamı sakin bulması sebebiyle artık oyun oynama ve hissetme zamanıdır.
Gece uyku saatlerinde olduğu gibi sabah uyanma zamanlarında ve yemek yerken de anne bebeğinin hareketlerini, minik tekmelerini hiisedebilir.
Son aylara doğru bebeğin aldığı kilo miktarı hızlıca artar, boyu uzar. Dolayısıyla anne karnındaki hareket alanı kısıtlanır. Bununla birlikte dönme hareketleri, zıplama hareketleri yapmaya başlar bebek. Doğuma yaklaştıkça rahat ettiği pozisyona göre yatışları olur. Hatta el yordamıyla bebeğinin hangi organını yasladığını bile anlayabilir anne adayı. Bazen başı, bazen dizi, bazen ayağı kendisini hissettirir. Bebek göz kapaklarının açılmasından sonra ışığı hissedip, ışığa doğru dönüşler yapar. Kızgın ve yüksek ses duyunca irkilir, yumuşak seslere doğru yönlenir.
Anne adaylarının bebeklerinin anne karnındaki hareketlerini takip etmeleri gerekir. Hareketlerde 24 saat boyunca duraksama olduğunda doktorlarına başvurmaları gerekir.
  Alıntı Hızlı Cevap