Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Ekim 2015, 22:27   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hamilelikte Böbrek Ağrısı Nedenleri



Gebelik döneminde anne vücudundaki organlarda ve hormonlarda bir takım değişiklikler olur. Bu değişiklikler bebeğin gelişmesi için yaşanan ve normal sayılan değişikliklerdir.Ancak bazen anormal sayılan sorunlara yol açabilirler. Bunlar arasında en önemlisi ise böbrekte meydana gelen sorunlardır. Böbrek içindeki idrar yolları ve idrar toplanan alanlar uteresun büyümeye başlamasıyla genişlemeye maruz kalır. Bu genişleme ultason ile rahatlıkla görülebilir. Sağ böbrek sol böbreğe göre fazla genişlemektedir. Bu genişleme gebelikten 1-2 ay sonra düzelmektedir. Gebelik sırasında aynı zamanda idrar torbasından böbreklere bir miktar idrar da kaçar. Bu nedenle sık sık enfeksiyonlar yaşanır. Bu enfeksiyonlar erken doğuma bile neden olabilir. İdrar torbası ve üretra bakteriler tarafından infekte olur ve idrarda yanma ve acı yapar. Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak için idrar kürü ve idrar testi yaptırabilirsiniz. Gebelik sırasında yaşanan böbrek ağrılarına neden olan daha büyük çaptaki rahatsızlıkları ise şöyle sıralayabiliriz:
  • Akut Böbrek Enfeksiyonu
Bakterilerin böbrek duvarlarına yapışması sonucu yaşanır. Duvarlardan kana karışan bakteriler septik şok yaşatabilirler. Belirtisi yüksek ateş, bel ağrısı ve titreme şeklinde sağ tarafta olacak şekilde kendini belli eder. Koli bakterisi sebep olur. Bu hastalığı yaşayan gebelerin gözetim altında tutulması gerekir. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra oral antibiyotik tedavisi uygulanır.
  • Kronik Böbrek Enfeksiyonu
Akut böbrek enfeksiyonunu atlatan hastalarda vücutta saklanan bakteriler tarafından gelişen bir hastalık türüdür. Bu hastalık her hangi bir belirtisi olmadan vücuda yayılır ve en sonunda böbrek yetmezliği olarak kendini belli eder.
  • Hidronefroz
Böbrekteki enfeksiyonlar,idrar yolu darlıkları ve böbrek taşlarına bağlı olarak gerçekleşen böbrekteki aşırı genişleme durumudur. Belirtileri karın ve böğür bölgesinde kendini gösterir. Bulantı, kusma ve yüksek ateş olarak da görülür. Bu hastalık her hangi bir belirti göstermeyebilir. Ultrason ile belli aralıklarla kontrol edilmelidir.
  • Böbrek Taşı
Böbrek taşları nadiren de olsa gebelik döneminde de görülür. Böbrekte genişleme olduğundan kolaylıkla çıkacağı düşünülse de yanma, ağrı ve kanama olarak kendini gösterir. Böbrek taşı olması enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır. Teşhisi ultrason ile yapılabilmektedir. Fakat bazı durumlarda bu yöntem işe yaramayacağından ilaçlı böbrek filmi tek doz olarak kullanılabilmektedir. Bol olarak su tüketilmesi gerekir. Bazı durumlarda ise su oral veya damardan da verilebilir.
Not: Tedavi amaçları tüm uygulamaları doktor kontrolünde yapmalısınız.
  Alıntı Hızlı Cevap