Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Ekim 2015, 22:06   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hamilelikte Kabızlık Nedenleri



Hormonal değişikliklerle birlikte hamile kadınların vücutlarının işleyişinde bazı değişiklikler meydana gelir. Hamilelikte en sık karşılaşılan durumlardan birisi de kabızlıktır. Normal zamanlarda kabızlığa meyilli olan insan vücudu, hamilelikteki değişimlere bağlı olarak daha sık ortaya çıkar. Şimdi, hamilelikte görülen kabızlığın nedenlerini inceleyelim.
Kabızlık genel olarak dışkılama esnasında zorlanma olarak tarif edilebilir. Bunu sağlayan şey, kalınbağırsakta çok uzun süre bekleyen dışkının içindeki suyun büyük bir bölümünün emilerek kana karışmasıdır. Bu durumdaki dışkı su kaybettiği için gittikçe katılaşır ve dışkılama sırasında zorlanmaya sebep olur. Sağlıklı bir insanda hareketsiz yaşam, posasız yiyeceklerin tüketilmesi ve büyük tuvaletin uzun süre tutulması kabızlığa sebep olabilir. Kadınlarda, hamilelik döneminde bu problemin görülme sıklığı oldukça artar. Kabızlık, hamile kadınların yaklaşık %50’sinde görülen bir rahatsızlıktır.
Kabızlığın hamilelikte daha sık görülmesinin ilk sebebi olarak “düz kas gevşemesi” gösterilebilir. Bağırsaklarda hareketi sağlayan düz kaslar, hamilelik döneminde normale göre daha fazla salgılanan progesteron hormonunun etkisiyle gevşerler. Bu da bağırsaklardaki madde iletiminin yavaşlamasına sebep olur. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise büyüyen rahim, kalınbağırsağın son bölümüne baskı yaparak posanın hızlı bir şekilde ilerlemesine engel olur. Bu durumlarda dışkının kalınbağırsakta kalma süresi uzar. Dışkı burada bekledikçe de su kaybederek katılaşır ve kabızlık problemi oluşur. Genellikle gebeliğin 5. ayından itibaren kullanılan demir hapları da kabızlığa neden olan faktörlerden birisidir.
Hamilelikte kabızlık problemi ile karşılaşmamak için dengeli beslenmeye normalden daha fazla dikkat edilmelidir. Özellikle lifli gıdalar tüketilmeli ve yeterli miktarda su içilmelidir. Ayrıca vücudun hareketsiz kalmasının da önlenmesi gerekir. Yürüme, yüzme ve hafif egzersizler ile vücudun hareketliliği sağlanarak kabızlığın önlenmesi sağlanabilir.
Hamilelikte kabızlık çok rahatsızlık vermediği sürece ilaç kullanılmaması gerekir. Özellikle müshil tarzı ilaçlar erken rahim kasılmalarıyla birlikte erken doğuma ya da ishalle birlikte vücudun aşırı su kaybetmesine sebep olabilirler. Eğer kabızlık ciddi derecede rahatsızlığa neden oluyorsa, doktora danışmak suretiyle ilaç kullanılabilir.
  Alıntı Hızlı Cevap