Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Ekim 2015, 22:03   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hamilelikte İshal Nedenleri



Dışkılamanın sulu bir şekilde yapılması ishal olarak adlandırılır. İshal olanlarda genellikle günde en az 3 defa dışkılama yapılır. İshalle birlikte kişide kramplar ve mide bulantısı da görülebilir. İshal, aslında zararlı maddelerin vücut dışına atılmasını sağlayan bir savunma mekanizmasıdır. Hamilelik döneminde yaşanan ishallerin büyük bir bölümü ise gastroenterit olarak da bilinen besin zehirlenmelerinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanında ishal beslenme hatalarına bağlı olarak da görülebilir.
Hamilelikte ishale sebep olan beslenme hataları olarak aşırı miktarda süt ve sıvı tüketimi gösterilebilir. Bu durumun yaşanmaması için beslenmede katı gıdalara da yeterince yer verilmesi ve sıvı-katı gıdalar orantılı bir şekilde tüketilmelidir.
Hamilelikteki diğer ishal sebebi de besin zehirlenmeleridir. Özellikle yaz aylarında yaşanan besin zehirlenmelerine bağlı ishallere, sıcağın etkisiyle kısa sürede bozulan besinlerin tüketilmesi sebep olmaktadır. Yaz aylarında süt ve süt ürünleri, mayonez, yumurta, kremalı yiyecekler, kırmızı et, tavuk eti ve deniz ürünleri tüketilirken çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü bakteriler, dış ortamda bekleyen bu besinlerde hızla üreyerek, bozulmalarına sebep olabilirler. Bu şekilde besin zehirlenmelerine bağlı ishaller ortaya çıkabilir. Bunun yanında içme sularının temiz olmaması, hazır yenen yiyeceklerin hijyenik olmayan şekillerde hazırlanması, yemekten önce ellerin yıkanmaması, sebze ve meyvelerin yeterince yıkanmadan tüketilmeleri de ishale sebep olabilir. Hamilelikte ishalin uzun süre seyretmesi durumunda, bakteri ve parazitlere bağlı oluşan tifo, kolera ve dizanteri gibi enfeksiyonlar da görülebilmektedir.
Hamilelikte en çok dikkat edilmesi gereken ishal ise "Listeria" adlı bir bakteriden kaynaklanmaktadır. İshale sebep olan bu bakteri, özellikle pastörize edilmemiş sütte ve bu sütten yapılan peynirlerde bulunur. Bu bakteri anne karnındaki bebekte ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden özellikle pastörize edilmemiş sütün ve bu sütten yapılan peynirin tüketilmemesi gerekir.
İshal olan anne adayı yeterince sıvı almalı ve yağsız pirinç lapası, yoğurt, haşlanmış patates, peksimet, havuç, elma ve muz gibi sindirim sistemini yormayacak besinler tüketilmelidir.
Hamilelikte ishallerin büyük bir bölümü, hastalığa sebep olan etkenin dışkıyla atılmasından sonra kısa süre içerinde iyileşir. Bu durumların anne adayının sağlığına da, bebeğin sağlığına da olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak su kaybının çok olduğu durumlarda anne adayının eksilen suyu yerine koyabilmesi için yeterince sıvı tüketmesi gerekir. Su kaybının aşırı olduğu durumlarda anne adayına serum verilmesi de söz konusu olabilir. Listeria bakterisinden kaynaklanan ishal ise erken doğuma ve hatta ölüme bile sebep olabileceği için en kısa sürede tedavi edilmelidir.
  Alıntı Hızlı Cevap