Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Ekim 2015, 21:59   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hamilelikte Baş Dönmesi Nedenleri



Gebelikte baş dönmesi dönemin özelliği olarak sık rastlanan bir durumdur. Baş dönmesiyle beraber sersemlik duygusu, bayılma gibi farklı durumlar da görülebilir. Baş dönmesi, hamileliğin farklı dönemlerinde kendini gösterebilir ya da yoğunluğu artıp azalabilir. Gebelikten kaynaklı baş dönmeleri normal karşılanmalı ve anne adayına en az sıkıntı verecek boyutlara getirebilmek için çabalanmalıdır.

Gebeliğin ilk evrelerinde dolaşım sistemi çok hızlı bir şekilde genişler. Bu genişlemeyle var olan kan hacmi yeterli olmaz. Meydana gelen yetersizlik hamilelerde baş dönmesine neden olabilir.
Üçüncü ayın bitmesiyle beraber anne rahmi hızla büyür ve genişler. Genişleyen rahim, anne adayının kan damarları üzerine fazla basınç yapar. Bu basınç da baş dönmelerine neden olabilir.
Bazen oturduğunuz yerden hızla kalkmak da baş dönmesine neden olabilir. Gerçekleşen bu olaya “durumsal kan basıncı düşüklüğü” adı verilir. Kan basıncının düşmesiyle beraber beyne olduğundan daha az kan gider.

Kan şekerinizin düşmesi baş dönmesine neden olabilir. Uzun süre bir şey yememek bu durumu doğurur. Sorunu çözmek için sık sık atıştırmalı ve sağlıklı yiyecekler tercih etmelisiniz. Meyve ya da çerez ara öğün dediğimiz yemeklerden sonraki 1 saatte yenecekler için uygun besinlerdir.

Çok sıcak ortamlar sizde baş dönmesine neden olabilir. Sorunu çözmek için havadar bir yerlere geçmeniz yeterli olur.

Bu dönemsel durumu rahatça atlatabilmek için yapılması gerekenler:

  • Vücudunuzun ihtiyacı kadar dinlenin. Unutmayın ki yorgunluk hissi sebepsiz oluşmaz. Vücudun buna ihtiyacı olduğu bir gerçektir.
  • Gün içinde mutlaka kısa öğlen uykularına yer verin.
  • Dinlenme esnasında ayaklarınızı olabildiğince havaya kaldırın. Bu basit hareket kan basıncınızı arttıracaktır.
  • Kesinlikle sigara ve alkol kullanmayın.
  • Egzersiz vücudunuzun rahatlaması için çok önemli bir etkinliktir. Hamilelik boyunca basit egzersizler yapmaya çalışın. Bu dönem için en uygun egzersiz yürüyüşlerdir. Üstelik bu sayede fazla kilo da almamış olursunuz.
  • Dengeli beslenmeye özen gösterin. Besinlerin dışında takviyeler gerekebilir. Mutlaka doktorunuza danışın ve tavsiye ettiği takviyeleri kullanın.
  Alıntı Hızlı Cevap