Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Ekim 2015, 20:33   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri



Çocuklarda görülen karın ağrıları, anne babayı en çok endişelendiren sorunlardan biridir ve bir çok nedenden kaynaklanabilir. Çoğunlukla ciddi bir hastalığın habercisi olmasalar da birçok ciddi sağlık sorunu karın ağrısı ile kendini belli eder. Bu yüzden çocuklarda görülen karın ağrıları ciddiye alınmalıdır.
Çocuklarda görülen karın ağrılarının nedenleri;
  • Kabızlık: Çocuklardaki kronik kabızlık uzun süreli karın ağrısının sebeplerinden biridir.
  • Enfeksiyonlar: Çocuklarda görülen karın ağrısının en yaygın nedenlerinin başında mide ve barsak enfeksiyonları gelir. Eğer karı ağrısı enfeksiyon kaynaklıysa, beraberinde, kusma,ishal, ateş de görülür.
  • Gaz sancısı: Gaz sancısı kaynaklı karın ağrısını ayırt etmenin en belirgin yolu, ağrının yer değiştiriyor olmasıdır.Bu tür karın ağrısında kusma, ateş gibi belirtiler yoktur.
  • Hepatit: Karaciğerlerde baş gösteren iltihaplı hastalıklar da çocuklarda karın ağrısına neden olur ve karın ağrısının yanında halsizliki, bulantı ve tende sarılık görülme olasılığı yüksektir.
  • Gıda zehirlenmesi: Çocuklar tavuk, balık gibi gıdaların tüketilmesinden belli bir süre sonra karında ağrılar baş gösterebilir. Bu ağrıya ishal de eşlik eder.
  • Bağırsak sorunları: Kabızlığın dışında kalan barsak sorunları, bunların başında da barsak tıkanıklığı gelir, çocuklarda karın ağrısını tetikleyen nedenlerin başında gelir. Bu tip karın ağrısı çok şiddetlidir ve çocuk büyük tuvaletini yapamaz. Bu durumda acil olarak bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
  • Psikolojik ağrılar: Genellikle çocuğun ilgi görmek istediği, endişe duyduğu ya da stresle baş edemediği durumlarda ortaya çıkar. Beraberinde eşlik eden başka bir belirti yoktur, ishal, kusma, ateş gibi yakınmalar bu tip karın ağrısında görülmez.
  • Mevsimsel olarak incelendiğinde ise halk arasında barsak düğümlenmesi olarak adlandırılan ve bağırsağın bir kısmının tıkanması olarak ortaya çıkan durumun özellikle ilkbahar aylarında daha sık görülür. Bu durumda ince barsak, kalın barsağın içine doğru girer ve ardından şişkinlik ve kusma başlar. Üst solunum yolları enfeksiyonların arttığı bahar aylarında, barsaklarda hassas bir nokta oluşur ve bu nokta barsak düğümlenmesini tetikler. Benzer belirtiler apandisitle ilgili sorunlarda da ortaya çıkar. Böyle bir durumda karşılaşıldığında acil olarak bir hekime başvurmak gerekir.
  Alıntı Hızlı Cevap