Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Ekim 2015, 20:29   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Çocuklarda Tuvalet Eğitimi



Hayatımızın rengi, neşesi, eğlencesi çocuklarımızın doğumdan itibaren büyüdüklerini gün ve gün izlemek anne ve babaları için tadına doyum olmayan bir zevktir. Çocukların büyümesi ile yürüme, konuşma gibi yetenekleri gelişirken, bezden kurtulma ve tuvalet alışkanlığı gibi meşakkatli bir sürece de girilmiş oluyor. Büyümekte olan çocuğun hareketlenmesi ile beraber bezin verdiği rahatsızlıkta artar. Hem çocuk, hem çocuğa bakan kişi için bu rahatsızlıktan kurtulmak için doğru fizyolojik ve psikolojik zamanda, doğru yaklaşım tarzıyla verilecek tuvalet eğitimi çok büyük önem taşımaktadır.
Tuvalet eğitimine başlanırken çocuğun olduğu kadar bakımını yapan kişinin de eğitimi vermeye hazır bir dönemde olması büyük önem taşıyor. Çocuk tuvalet eğitimini alabilecek fizyolojik yeterliliğe ulaşmadan, kendini ifade edebilecek kadar dil becerileri gelişmeden ve psikolojik yönden bu eğitimin yükünü kaldırabilecek seviyeye ulaşmadan bu eğitime başlamak çocukta ve bakımını yapan kişide telafisi mümkün olmayan sorunlara sebep olabilir.
Fizyolojik yeterlilik çocuğun tuvalet eğitimi esnasında yapılması gereken hareketleri yapabilecek kadar kas ve motor gelişimini tamamlamış olması, dil becerisi tuvaleti geldiğinde anlayıp bunu etrafındakilere sözlü olarak aktarabilmesi, psikolojik yeterlilik ise bez kullanmanın kendisine zarar verdiğini anlaması ve bezden kurtulmayı kendisinin de istemesini ifade ediyor. Normal şartlarda bir çocuk bu yeterliliklere 24-36 aylık dönemde ulaşabiliyor. Çocuklarda tuvalet eğitimine başlamak için en uygun zaman bu dönemler olacaktır. Daha erken başlayıp çocuk üzerinde baskı kurmak ancak çocuk ve bakan kişiye psikolojik olarak zarar verir. Aynı şekilde geç kalan bir tuvalet eğitimi beze alışan çocuğun bezden vazgeçmesini zorlaştıracaktır.
Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren belirtiler;
  • İstediklerini sözlü olarak anlatabilmesi
  • Oturmak, kalkmak, yürümek gibi hareketleri rahatlıkla yapabilmesi
  • Bezini kirletmeden 2-3 saat kalabilmesi
  • Kirlenen bezinden rahatsız olduğunu belli etmesi
  • Söylenen basit komutları yerine getirebilmesi
  • Her gün hemen hemen aynı saatlerde bez değişim ihtiyacı olması
Bu belirtilerin görüldüğü çocuklarda tuvalet eğitimine başlanılması uygun olur. Eğitimi verecek çocuğun bakımını yapan kişinin de süreci hızlandırmak için çocuk üzerinde baskı kurması, çocuğun yapmaya hazır olmadığı hareketleri yapmasını istemesi ne kadar yanlış ise çocuğu kendi haline bırakarak günü geldiğinde kendisi söyler diye beklemekte o kadar yanlıştır.
  Alıntı Hızlı Cevap