Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Eylül 2015, 20:03   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Hasır Tabure Nasıl Yapılır?




Doğu'da ve bilhassa ülkemizde köy kahvelerinin sembolü olan hasır tabureler, rahat kullanımı ve otantik görünümüyle modern ev dekorasyonlarında da kullanılır. Ekonomik anlamda hesaplı bir ürün olsa da, kullanacağı üründe kendi emeğini görmek isteyenler için yapımı oldukça kolay ve pratik bir objedir.
Hasır tabure yapımı için sadece iki malzemeye ihtiyaç duyulur; kurutulmuş saz ve tabure iskeleti. Kurutulmuş saz için Ağustos, Eylül veya Ekim ayını beklemek gerekir. Boyları oldukça uzun olan sazların, tabure yapımı için orta boylu olanlar tercih edilir.
Sazlarla örgü yapımına başlamadan önce, bir marangoz ya da ahşap boyama teknikleri verilen kursların yakınlarında bulunan dükkanlardan çıplak tabure iskeleti alınır. İskelet alımı gerçekleştikten sonra, taburenin oturulacak yerinin yapımı için alınan sazların koyulaşana kadar bekletilmesi ve sonrasında örgü işlemine başlanması gerekir. Hasır tabure yapımında hiçbir yapıştırıcı ya da ek olarak bağlayıcı herhangi bir malzeme bulunmadığı için, sazların örme aşamasında uygulanması gereken adımların sağlam bir şekilde uygulandığından emin olunmalıdır. Öncelikle dört köşesi olan taburenin, birbirine bağlanarak sabitlenmesi gerekir. Bunun için çeşitli yollar vardır ancak, yapan kişinin el becerisine ve malzemeye en uygun şekilde yapılması yeterli olur. Köşeler birleştikten sonra tek köşeden sarkan saz ile yatay ya da çapraz olarak örme işlemine başlanır.
Örgü yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, taburenin kenarlarına gelindiğinde sazların iyice sıkışmasını ve gergin durmasını sağlamaktır. Bu şekilde sıkı ve uzun süre dayanıklı bir tabure elde edilmiş olunur. Taburenin karşılıklı iki kenarı dikey biçimde, serbest bir stille birbirine bağlanır. Daha sonra kalan kenarlar da dikey biçimde bağlanırken, önceki kenarların bağlanması için kullanılan sazların bir üstünden, bir altından yaklaşık beş cm eninde aralık bırakılarak, örme işlemine devam edilir. Sazlar bittikçe örme işleminin sürdüğü yerin ucuna saz eklemek gerekir. Bu işlemde dikkat etmek gereken nokta, ucuna ekleme yapılacak sazın, taburenin alt kısmında kalabiliyor olmasıdır. Örme işlemi tüm taburenin oturulacak bölümü tamamlandığında bitmiş olur.

  Alıntı Hızlı Cevap