Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Eylül 2015, 19:48   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Eski Koltuk Nasıl Yenilenir?




Koltuklar, bir mekanda oturma ya da dinlenme ihtiyacı giderilen ve günlük yaşamda çok önemli bir yeri bulunan eşyalardır. Bu yüzden içinde koltuk bulunmayan ne bir ev, ne de bir ofis düşünülemez. Hemen hemen içinde bulunulan her mekanda var olması gereken ve insanların sürekli ihtiyaç duyduğu bu eşyanın, rahatlığı ve işlevselliğinin yanı sıra estetiğine de önem vermek güzellikten zevk alan insanoğlunun bir gerekliliğidir.
Ev kullanımı için üretilmiş koltukların bir çok çeşiti vardır. Kelebek koltuk, ikili kanepe, tekli kanepe, köşe kanepe gibi koltuk çeşitleri ev kullanımına uygun oturma ürünlerinden bazılarıdır. Bu ürünler ağaç iskelet üzerine uygun yaylı ya da yaysız süngerlerin yerleştirilip üzerine de uygun kumaşın kaplanmasıyla üretilir. Koltukların dışarıdan görünen kısımları sadece üst kumaşı, dokunularak hissedilen kısmı da yalnızca sünger ve yay bölümü olduğundan buralarda oluşan herhangi bir deformasyon genellikle kullanıcıda koltuğun artık kullanılamayacak durumda olduğu algısını doğurur. Fakat koltuklara mobilya denmesinin sebebi olan ve genelde ağaç malzemeden yapılmış olan iskelet bir koltuğun en önemli bölümüdür. Eğer koltuğun iskeleti sağlamsa, bu durum koltuğun hala kullanılabilir olup kolayca yenilenebileceğini gösterir.
Koltuklarının iskeleti hala sağlam olup yenilemek isteyenler bu işi profesyonelce yapan koltuk kaplama atölyelerine gidip yardım alabilir. Fakat koltuk kaplama işini evinde kendi başına yapmak isteyenler de belirtilen önerileri dikkate alırsa başarılı bir sonuca ulaşacaklardır. Öncelikle yenilenecek olan eski koltuğu tamamen üzerindeki kumaştan ayırmak gerekir. Eğer koltuğun süngerleri zarar görmüşse süngerlerin de koltuktan tamamen ayrılması gerekir. Koltuğa döşenecek olan yeni sünger döşeneceği yerin boyutunda kesilmesi yerine doğrudan olduğu boyutta koltuğa zımbalanıp arda kalan sünger kesilerek koltuktan ayırılmalıdır. Koltuğun yeni sünger döşenmesi gereken tüm bölümleri aynı işlemden geçirilip kumaş kaplama bölümüne geçilmelidir.
Koltuk kaplama işlemi için edinilmiş döşemelik kumaş, kirlenmeye, yanmaya, yırtılmaya dayanıklı bir kumaş olmalıdır ve koltuğun döşenecek her yerinden yaklaşık bir karış boşta pay kalacak kadar büyük olmalıdır. Öncelikle koltuğun sırt yaslama bölümünün arkasından, kumaşı iyice gergin şekilde zımbalamaya başlamak gerekir. Üst bölümden başlayan zımbalama işlemi, kumaşı tamamen gergin tutup hiç buruşmaması sağlanarak aşağıya doğru devam etmelidir. Tüm kumaş olması gerektiği gibi zımbalandıktan sonra kenarlarda bırakılan kumaş payından, bir sıra daha zımbalama işlemi yapmak gereklidir. Bu şekilde koltuk kumaşı her zaman gergin ve sağlam duracaktır.


  Alıntı Hızlı Cevap