Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Eylül 2015, 19:42   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Sunta Mobilya Nasıl Boyanır?




Evlerimizde kullandığımız mobilyalarımızın çoğunluğu ahşaptan yapılmıştır ve ahşap içeriğinde çeşitli malzeme tipleri kullanılmaktadır. Masif, sunta, sunta-lam, mdf gibi isimler verilen bu malzemelerin özelliklerine göre mobilyanın dayanıklılığı ve kullanışlılığı da değişmektedir. En ekonomik olanlarından biri de suntadan yapılma mobilyalardır. Bu yazımızda da sunta mobilyaların nasıl boyanması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Sunta; bildiğimiz odun talaşının çeşitli işlemler görerek ve içeriğine birtakım kimyasallar karıştırılarak büyük pres makinelerinde sıkıştırılması sonucu elde edilen ahşap levhalardır. Mobilya sanayinde sıkça kullanılır. Ancak suntanın suya ve de yanmaya karşı dayanıklılığı son derece düşüktür. Maliyeti de az olması sebebiyle bir çok mobilyanın ham maddesini oluşturur. Genellikle dış yüzeyleri kontrplak denilen sert bir maddeyle veya diğer kaplama malzemeleriyle kaplanarak mobilya üretiminde kullanılır.
Sunta mobilyaların üzerlerinde genellikle kaplama malzemesi bulunur ki böyle mobilyaları boyayamayız. Zira kaplama malzemesini sökersek altta kalan kısım dağılabilir. Zaten sökmeye çalıştığımızda da dağılacaktır. Özellikle eski ve kaplama sunta mobilyalar için bu zahmete girişmemek lazım. Ancak bazı suntadan yapılma mobilyalarda kaplama kullanılmamıştır. Bunun yerine direkt boya uygulanmıştır. Bu tür mobilyalar boyama için uygundur.
Suntanın yüzeyi oldukça pürüzlüdür. Öncelikle bu pürüzleri tamamen gidererek işe başlamalıyız. Bunun için yüzey lake macun denilen dolgu malzemesiyle kaplanmalıdır. Lake macunu hazır halde tüm nalbur veya yapı marketlerde bulmanız mümkündür. Çelik kürek denilen düz ve geniş metal aletle lake macun uygulaması iki-üç kat olacak şeklide uygulanmalıdır. Her uygulamanın ardından 10-15 dakika kadar beklenmeli ve macunun kuruması sağlanmalıdır. Son uygulamanın ardından birkaç saat beklenmeli, macunun iyice tutunması ve kuruması sağlanmalıdır.
Macunun tamamen kuruduğuna kanaat getirildikten sonra 180 numara zımpara ile yüzey tamamen düz ve pürüzsüz olacak şekilde zımparalanmalıdır. Boyama işlemine geçmeden önce yüzeye astar boya uygulaması yapılır. Bu da yine aynı isimle bulabileceğiniz bir boya türüdür. Burada amaç boyayla yüzey arasında tutunmayı ve kalıcılığı arttırıcı bir yüzey daha oluşturmaktır. Astar boyanın ardından su bazlı, yağlı ya da sprey boya seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz. Su bazlı boya seçerseniz boya üzerine koruyucu vernik uygulaması yapmak zorundasınız. Diğer seçeneklerde ise buna gerek yoktur. En kolayı sprey boyadır. Ancak boya uygulamasını geniş bir alanda ve tüm güvenlik tedbirlerini alarak yapmanızı öneririm. Sprey boya uygulamasında mutlaka eldiven, gözlük ve maske kullanın. Ayrıca sprey boyayı açık ve rüzgar alan bir ortamda yapmayın. Diğer boya çeşitleri için ise tam tersine açık ve rüzgarlı alanlar boyanın daha çabuk kurumasına yardımcı olur.

  Alıntı Hızlı Cevap