Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Eylül 2015, 18:58   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Yalanı Nasıl Anlarız ?




Bu durumlarla karşılaşırsanız sakın inanmayın ;

Hikâye ile anlatan kişi birbirine tutarlı mı? Sesinin tonundaki tutarlılık da önemli işaretlerden biri. Yalan söylerken sesimiz birkaç ton alçalabilir.


Diyelim ki eşiniz çayını karıştırırken “Aşkım beni hiç aldattın mı?” diye sordunuz… Karıştırma işlemi durduysa, “hayır” cevabı tak diye gelmediyse, “hayır” cevabı yerine duyduğundan emin olmanıza rağmen “Ne dedin aşkım?” ya da “Kim görmüş?” gibi sorular geliyorsa eyvah eyvah…



Yalan hikâye, yaşanmadığı için ayrıntı da barındırmaz ya da verilen ayrıntılar kurgudan ibarettir.



Genellikle yalan söyleyenin zaman kazanmak için soruları tekrar etmesi yaygın bir uygulamadır. Yani, dikkat az ilerde bir yalan sızıntısı olabilir…


Bu durumlarla karşılaşırsanız içiniz rahat olsun, inanabilirsiniz;

Doğru hikâye içeriğinde zaman, yer bilgileri de barındırır hatta detay içerir; “Günlerden 2 Temmuz’du, iyi hatırlıyorum çünkü o gün 10. evlilik yıldönümümüzdü” gibi…


Doğru hikâye içindeki kişiler arasında etkileşimleri de barındırır, “Git dedim, gitmedi” gibi.



Anlatılanlar esnasında, aniden çalan kapı, telefon, odaya giren biri gibi anlık gelişen bir olaydan bahsediliyorsa dinlediklerinize güvenebilirsiniz…



Kişi konuya kendi duygularını katıyorsa “Üzüldüm”, “Şaşırdım”, “Mutluluktan deliye döndüm” gibi, bu güvenirliliğe işaret edebilir.



“Hatırlamıyorum” ifadesi hem doğru hem de yalan ifadede geçer. Burada dikkate alınacak olan bu cevabın ne kadar hızlı geldiğidir.



  Alıntı Hızlı Cevap