Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Ağustos 2015, 20:40   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Gürültüye Maruz Kalma



Gürültüye Maruz Kalma

Maruz kalınan gürültü ister uzun süreli, ister araba hava yastıkları devreye girdiğinde olduğu gibi kısa süreli ve ani olsun, önemli sonuçlara yol açabilir ve çoğu kişinin bu sonuçlar hakkında fikri yoktur. Gürültüye maruz kalmak işitme kaybına ya da kulak çınlamasına (tinitus) neden olabilir. Kulak çınlaması milyonlarca insanın yaşadığı ve kişinin çınlama, uğultu ya da cıvıltılı sesler duymasına neden olan bir durumdur.
Gürültüye maruz kalma nedeniyle işitme kaybına ya da kulak çınlamasına yol açabilecek olaylara, havai fişek patlaması, silah atışı, havalanmakta olan uçağın yakınında bulunmak ya da ani çarpışmalar gibi araba kazaları örnek verilebilir.



İşyerinde Gürültüye Maruz Kalma

İşitme kaybı ya da kulak çınlaması vakalarına genellikle uzun süre gürültüye maruz kalmak neden olur. Gürültülü makinelerin kullanıldığı fabrikalarda çalışan kişiler ve piyade erleri genellikle aşırı gürültüye maruz kalırlar.
Ayrıca büyük konserler veren müzisyenler ile sürekli olarak konsere gidenler düzenli biçimde gürültüye maruz kalmaktadır ve bu kişiler genellikle herhangi bir koruyucu yöntem kullanmazlar. Ayrıca sık sık gece kulüplerine ve gürültülü barlara giden kişiler de bu mekanlardaki gürültüye maruz kaldıklarından kulak çınlaması ve sesleri boğuk duyma gibi sorunlar yaşayabilirler.

Gürültüye Maruz Kalmanın Etkileri


Gürültü, bir kişide duyma bozukluğuna ya da çınlamaya yol açıyorsa, bu koklear hasarın belirtisi olabilir. Basıncı ve sesi beyne ulaştıran işitsel sinirlerden iletilen elektriksel impulsları saptayan koklea (salyangoz) iç kulağın bir bölümüdür.
Koklear hasarı vakalarının büyük çoğunluğu düzenli olarak gürültüye maruz kalmaktan ya da aşırı derecede yüksek sesle sonuçlanan araba kazalarından kaynaklanır.




  Alıntı Hızlı Cevap