Konu: Ektropion
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Ağustos 2015, 22:08   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Ektropion



Ektropion, alt gözkapağının dışa doğru dönmesi ve göze dokunmaması durumudur. Kapağın korunmaması halinde, göz kapağı ve gözün kendisi kurur, tahriş olur ve iltihaplanır. Buna ek olarak, dışa dönük olan kapak, gözyaşının gerektiği gibi akmasını engelleyerek, gözün sürekli olarak yaşlı kalmasına sebep olur.
Ektropionun asıl sebebi, alt göz kapağında bulunan ve kapağın göze yakın durmasını sağlayan kasların ve liflerin gevşemesidir; yaşlı kişilerin gözlerinde en sık görülen durum budur. Ektropion, alt kapağı aşağı çeken durumlarda da oluşur, örneğin sıkışmış yaralı dokular oluşması durumunda ya da yüz sinerlerinde oluşan bozukluklarda karşılaşılır.
Tedavi edilmeyen ektropion, mukozanın boşalmasına yol açabilir ve bu da kabuklanma, iltihaplanma, görme bozukluğu ve uygun olmayan nemlenmeden ölürü korneanın zarar görmesine sebep olur.
Nemlenmeyi yeniden oluştu*rabilmek için, doktorunuz yapay gözyaşı ya da nemlendirici merhemler önerebilir. Alt göz kapağını doğru konumuna getirebilmek için ufak bir cerrahi müdahale önerebilir; bu müdahale, ayakta tedavi şeklinde, lokal anesteziyle yapılır.
Göz kapaklarının arka yüzeyi göz küresi ile temas halindedir. Bu yapı gözyaşının göz yüzeyinde düzenli dağıtılması ve enfeksiyonların önlenmesi açısından önemlidir. Göz kapaklarının göze değmeyecek şekilde öne dönmesine ektropion adı verilir


Göz kapakları neden dışa döner
Göz kapakları doğuştan veya sonradan dışa dönebilir. Sonradan ortaya çıkan olgularda genellikle ilerlemiş yaş nedeni ile kapak dokularında gevşeme söz konusudur. Ayrıca kapak kenarındaki bazı tümörler de ağırlık nedeni ile ektropiona yol açabilirler. Bunlara ilave olarak yüz felci veya kapak cildinde nedbe dokusu yaratacak enfeksiyon veya travma gibi hastalıklar da ektropiona yol açabilirler. Doğuştan gelişmiş ektropion olgularında ise geçici sebepler veya göz kapağı yapısında kalıcı gelişimsel problemler mevcut olabilir.

Göz kapaklarının dışa dönmesi ne gibi problemlere yol açabilir
Gözlerimizin iyi görebilmesi için gözün saydam tabakasının (kornea) sürekli olarak düzenli dağıtılan gözyaşı ile ıslatılması gereklidir. Gözyaşının düzgün dağıtılması ise sağlıklı gözkapakları ile mümkündür. Gözkapaklarının dışa dönmesi durumunda düzgün gözyaşı dağılımı ve göz koruması gerçekleştirilemeyecektir. Bu durumda gözün saydam tabakasında hasar oluşabilir ve görme kalıcı olarak bozulabilir. Ayrıca gözyaşının göz yüzeyinden düzenli emilememesi nedeni ile gözyaşı gözden taşarak yanaklara doğru akabilir. Ayrıca ektropion, bu gibi sorunlara ek olarak, kozmetik sorun da oluşturan bir hastalıktır. Göz ve göz kapakları yüzümüzde en çok dikkat çeken dokulardır ve bu dokulardaki şekil bozuklukları önemli oranda estetik kusur oluştururlar.




  Alıntı Hızlı Cevap