Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23 Ağustos 2015, 19:33   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Katarakt Nedir?



Görebilmek için gerekli olan en önemli unsurlardan biri, gözün içindeki lenstir.


Bu lens uzak yakın uyumunu sağlayarak görüntüyü retina, yani sarı nokta üzerinde birleştirmedeki en önemli öğelerden biridir.

Gözün içindeki lens damarsız bir yapıdadır. Bu yüzden seneler içinde, yaşla birlikte saydamlığını kaybeder ve bu nedenle ışıklar retina denilen sarı noktaya ulaşamazlar. Bu rahatsızlığa, yani lensin koyulaşmasına katarakt denir.

En sık görülen, 40-50 yaşlarından sonra göz içi merceğinin koyulaşması vakası katarakttır. Katarakt önce kişinin görme düzeyinin azalmasıyla ortaya çıkar. Nesnelerin çevresinde hale görme, gölgeli görme, tek gözle çift görme gibi belirtiler ortaya çıktığında, katarakt başlamış demektir.

Tek tedavisi cerrahidir

Katarakt mutlaka bir uzman hekimin muayenesi sonucunda tespit edilir. Sadece cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Herhangi bir damla kullanılmadan, gözün 2,5 milimetrelik küçük bir kısmından girilerek, fako denilen parçalama yöntemiyle gözün içindeki mercek alınır.

Daha sonra 2,5 milimetrelik açıklıktan katlanmış haldeki mercek gözün içine konularak orada açılır. Böylece eski görme düzeyine yaklaşık yarım saatlik bir ameliyatla ulaşılmış olunur.

Katarakt ileri yaşlardaki hemen hemen her insanda ortaya çıkabilir. Görmenin azalmasıyla karakterize olan ve kesinlikle cerrahiyle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Senelik muayenelerde mutlaka hastada katarakt başlangıcı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  Alıntı Hızlı Cevap