Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Ağustos 2015, 21:56   #1
buse
Avatar Yok
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 12,520
Aldığı Beğeni: 0
Beğendikleri: 0
Standart Renk Körlüğü




Renk Körlüğü
Renk KörlüğüRenk körlüğü doğuştan olabildiği gibi, optik sinir ve retina hastalıklarından da kaynaklanabilir. Sonradan oluşan renk körlüğü problemleri, genellikle tek gözü etkiler ve giderek kötüleşir. Hastalık sonucunda renk körü olan kişiler genellikle, sarı ve maviyi ayırt ederken sorun yaşar.

Doğuştan olan renk körlüğü ise daha sık görülür, her iki gözü de etkiler ve sonradan kötüleşmez. Bu çeşit renk körlüğünün yüzde 8’i erkeklerde, yüzde 0,4’ü bayanlarda görülür. Bu renk problemleri X kromozomlarına bağlıdır ve anneden çocuğuna geçer.

Renk körlüğü, kısmi (sadece bazı renkleri etkileyen) veya tam (tüm renkleri etkileyen) olabilir. Tam renk körlüğüne çok nadir rastlanır. Tam renk körü olan kişilerin genellikle ciddi göz problemleri de vardır.

Retina üzerinde bulunan hücrelerden olan koniler renkleri algılamamızı sağlar. Koniler retinanın merkezinde yoğun olarak bulunurlar ve üç adet pigment içerirler. Bunlar kırmızı, yeşil, mavi pigmentlerdir. Renk körü olan kişilerde bu pigmentler ya olması gerekenden azdır ya da hiç yoktur. Bu üç renk normal olarak görülüyorsa o kişi Trikromat’tır. Bu pigmentlerden ikisi tam, biri eksikse Trikromat Anormalisi (renk körlüğünün en sık görülen türü) söz konusudur.

Belirtiler
  • Renk körlüğünün belirtileri doğuştan, sonradan kazanılmış, kısmi veya tam olması gibi durumlara bağlı olarak çeşitlilik gösterir.
  • Yeşil ve kırmızı ayırmada zorluk (en sık görülen)
  • Mavi ve yeşili ayırmada zorluk (daha az görülen)

Ciddi boyutta olan doğuştan renk körlüğü ve sonradan oluşmuş renk körlüğünün bazı türleri aşağıdaki belirtileri de kapsar:
  • Tüm objelerin grinin farklı tonlarında görülmesi (Bu durum tam renk körlüğüdür ve çok nadir rastlanır.)
  • İndirgenmiş görüş
  • Nistagmus (Göz bebeğinin istemsiz olarak oynaması)

Teşhis
Renk görme eksikliği, özel olarak hazırlanmış olan İshihara Test’i ile teşhis edilir. Bu testin her sayfasında özel olarak renkli noktalardan oluşan sayılar vardır. İyi aydınlatmalı bir yerde, hastanın testteki sayıları okuması istenir. Eğer bir renkte eksiklik fark edilirse daha detaylı testlerin yapılması gerekmektedir.

Tedavi Önerisi
Yakın zaman öncesine kadar renk körlüğünün tedavisi ve çaresi bulunmamaktaydı. Hastalar renk eksikliklerini, herkesin kesin olarak belirlediği renkleri, objelere yakıştırarak giderirlerdi. Ancak günümüzde Cantor Nissel/ İngiltere firması tarafından üretilen ChromaGen kontakt lensleri ve gözlükleri ile renk körlerine çözüm sunmaktadır.

  Alıntı Hızlı Cevap